Mycket står på spel när Tre Kronor ska avsluta gruppspelet i VM. 

Tiden har gått väldigt fort, premiären är plötsligt avlägsen och nu står Tre Kronor inför den avslutande omgången av gruppspelet. Under gårdagen besegrades Danmark med 4-1 vilket gör att eftermiddagens möte med USA blir en ren gruppfinal där vinnaren tar hem förstaplatsen – något som kan visa sig bli väldigt viktigt.

För svensk del skulle en gruppseger med stor sannolikhet innebära en kvartsfinal mot Lettland, medan en andraplats kan göra att man får möta förloraren i mötet mellan Tjeckien och Kanada. Eftersom läget i Grupp B är väldigt öppet finns det därmed ingen möjlighet för de svenska spelarna att försöka spela sig till ett visst resultat, Schweiz är redan klart gruppetta och skulle kunna ta det lugnt och därmed förlora mot Lettland vilket kan ge ett tufft svensk motstånd i kvarten även om man skulle vinna mot USA. Vi får helt enkelt vänta och se.

– Det är stort för alla. För oss avgör det förmodligen också om vi ska stanna här eller åka över till Lettland, så jag tror att det är mycket spänning där. Det är en mycket viktig match för båda lagen och definitivt en att njuta av och se fram emot, säger målvakten Jesper Wallstedt till IIHF.com inför matchen.

Tabellen inför dagens matcher

  1. USA – 18 poäng
  2. Sverige – 17 poäng
  3. Finland – 13 poäng
  4. Tyskland – 9 poäng
  5. Danmark – 8 poäng
  6. Frankrike – 4 poäng
  7. Ungern – 3 poäng
  8. Österrike – 3 poäng

Motståndarkollen

Precis som Sverige har USA haft ett väldigt bra gruppspel och inför dagens match är man obesegrade, detta efter att bland annat besegrat Finland med 4-1 i premiären. En insats som direkt skickade signalen att laget skulle bli att räkna med. Sedan dess har man gått rent och så sent som i söndags krossade man Frankrike med hela 9-0 efter att collegespelaren Cutter Gauthier gjort tre av målen. Målkalaset gör att USA är det lag som producerat flest mål hittills i turneringen och man har dessutom bara släppt in fem puckar, mycket tack vare en stark uppsättning målvakter där samtliga fått speltid i gruppspelet.

USA:s matcher i gruppspelet
Finland – USA: 1-4
USA – Ungern: 7-1
Tyskland – USA: 2-3
USA – Österrike: 4-1
USA – Danmark: 3-0
USA – Frankrike: 9-0

I den amerikanska truppen kryllar det av intressanta spelare som gjort bra ifrån sig under inledningen av turneringen, inte minst T.J Tynan som noterats för sju assist på sex spelade matcher. Noterbart är att hela åtta spelare samlat ihop fem poäng eller mer, vilket kan jämföras med fem i den svenska truppen. Nyss nämnda Cutter Gautier toppar med sina sex mål den interna skytteligan men det finns även en del spelare som inte riktigt kommit upp i nivå. På förhand fanns det exempelvis högre förväntningar på talangen Carter Mazur som snittade gjorde succé i JVM och som även visat framfötterna i Detroits farmarlag den gångna säsongen. Det finns även en del som trodde att Connor Garland skulle bli en ledande målgörare men Vancouverspelaren har bara gjort ett mål på de sex inledande matcherna. Släpper det idag?

Matchen börjar 15:20 och sänds på SVT1 samt SVT play. 

DAGENS MATCHER

Slovakien – Norge (11:20)
Tyskland – Frankrike (11:20)
Kanada – Tjeckien (15:20)
Sverige – USA (15:20)
Finland – Danmark (19:20)
Schweiz – Lettland (19:20)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här