Kanada åker till OS med ett högintressant lag. 

Vanligtvis brukar Kanada vara stora favoriter när det vankas olympiska spel men sedan NHL stängde dörren till mästerskapet efter 2014 har det sett annorlunda ut. För fyra år sedan fick man istället bygga en trupp med spelare från Europa och det gick långt ifrån bra, det blev visserligen tillslut en bronsmedalj men förlusten mot Tyskland i semifinalen ansågs vara ett stort misslyckande. Därmed är siktet inställt på att återupprätta hedern i Peking om ett par veckor.

Storstjärnan är tillbaka

Precis som i Sydkorea 2018 får Kanada bygga ett lag med spelare som håller till i Europa, men man kan även använda sig av förmågor i andra nordamerikanska ligor – inte minst farmarligan som har med totalt fyra spelare. Den spelare i kvartetten som sticker ut lite extra är Eric Staal, som är tillbaka i landslaget för första gången sedan 2013.

Forwarden, som hunnit bli 37 år, har bara spelat fyra matcher (i AHL) den här säsongen men kommer till OS som hockeyturneringens största stjärna. Efter att ha draftats som nummer två 2003 har Staal hunnit med att göra en mer än tusen poäng i världens bästa hockeyliga och våren 2006 hade han stor del i att Carolina lyckades vinna Stanley Cup. Vid hela sju tillfällen har forwarden fått vara med i All star matchen och det har dessutom blivit guld i både OS och VM. Det är inget snack om att Staal är uttagen för att få en nyckelroll för Kanada både på och utanför isen, samtidigt som han bidrar med stjärnglans till hela hockeyturneringen.

Supertalangens chans

Samtidigt som en hel del talar för att OS blir Eric Staals sista framträdande med landslaget kan turneringen bli det slutliga genombrottet för en annan av spelarna i truppen. Trots sin ringa ålder har Owen Power hunnit vinna ett VM-guld och nu får 19-åringen chansen även i OS, den största av landslagsturneringar. Den lovande backen var en av vinterns främsta spelare i JVM vilket tyder på att formen är god och det finns ingenting som talar för att vi inte får se Power göra bra ifrån sig även i de olympiska spelen. Det blir dessutom ytterligare en chans att imponera på sitt framtida NHL-lag, Buffalo Sabres, som ännu inte skrivit kontrakt med sin guldklimp.

HELA KANADAS OS-TRUPP
Målvakter 
Devon Levi
Edward Pasquale
Matt Tomkins
Backar
Mark Barberio
Jason Demers
Brandon Gormley
Alex Grant
Maxim Noreau
Owen Power
Mat Robinson
Tyler Wotherspoon
Forwards
Daniel Carr
Adam Cracknell
David Desharnais
Landon Ferraro
Josh Ho-Sang
Corban Knight
Jack McBain
Mason McTavish
Eric O’Dell
Eric Staal
Ben Street
Adam Tambellini
Jordan Weal
Daniel Winnik

Vi kommer ta en närmare titt på Kanada och de övriga lagen inför OS under de kommande dagarna, så håll fortsatt utkik här på VMishockey! 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här