Damkronorna fortsätter sina förberedelser inför säsongen. 

Säsongen 23/24 närmar sig med stormsteg men det finns fortfarande tid att göra några avslutande förberedelser innan det är dags för seriespelet att dra igång. I nästa vecka spelar Damkronorna en trenationersturnering i Finland där Sverige gör upp med just Finland och Tjeckien, vilket kan bli en bra värdemätare inför nästa vårs VM som är säsongens riktiga höjdpunkt.

– Efter vårens och sommarens utvecklande läger, både med en Olympisk Offensiv-grupp och en Damkronor-grupp, ska det bli väldigt intressant att mäta oss med Finland och Tjeckien. Vi åker med en något större trupp till de fyra matcherna på fem dagar, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till ishockeyförbundets hemsida.

Talang och rutin

Damkronorna åker till Vierumäki med en högintressant trupp där det finns en blandning av rutin och talang, detta trots att man väljer att låta flertalet lovande spelare vila eftersom man nyligen varit på ett läger i USA. Det gör att supertalangen Hilda Svensson stannar hemma, men backlöftet Mira Jungåker följer med till Finland och det gör även den 20-åriga forwardstalangen Lova Blom som gjorde VM-debut i våras och som nyligen flyttat från Djurgården till Linköping.

I truppen hittar vi dessutom den lovande målvakten Ida Boman men man åker även österut med en hel värdefull rutin i form av spelare som Hanna Olsson, backklippan Anna Kjellbin samt målvakten Emma Söderberg som blev vald till årets spelare i svensk damhockey förra säsongen.

Tre intressanta namn i truppen

  1. Vilma Nilsson. Ung och lovande forward som utan tvekan är en av de stora överraskningarna i truppen. Har, efter fem säsonger i AIK, tagit steg för steg i rätt riktning och nu får 21-åringen chansen att debutera i landslaget. Har utvecklat det offensiva spelet det senaste året och veckan i Finland kan bli ett bra test inför framtiden.
  2. Thea Johansson. Offensivt skicklig spelare som kommer från en väldigt stark debutsäsong i den amerikanska Collegeligan. Har mött både Damkronorna och Olympisk offensiv med sitt Mercyhurst tidigare under försäsongen. Det här kan bli säsongen då 20-åringen på allvar etablerar sig i A-landslaget.
  3. Matilda af Bjur. Spännande center som haft en händelserik karriär där det bland annat blivit tre år på College men sedan ett år tillbaka är det Leksand som gäller. Har bara gjort två landskamper tidigare men får nu chansen att visa upp sig igen.

Här är Damkronornas trupp till turneringen

Målvakter

Ida Boman (Djurgården)
Tindra Holm (Long Island University)
Emma Söderberg (University of Minnesota-Duluth) – senaste klubb

Backar

Nathalie Lidman (Leksand)
Mira Jungåker (HV71)
Anna Kjellbin (Luleå)
Maja Nylén-Persson (Brynäs)
Annie Silén (Leksand)
Mina Waxin (Brynäs)
Emma Forsgren (Djurgården)
Linnéa Andersson (Modo)

Forwards

Matilda Af Bjur (Leksand)
Josefin Bouveng (University of Minnesota)
Sara Hjalmarsson (Linköping)
Thea Johansson (University of Mercyhurst)
Hanna Thuvik (Brynäs)
Hanna Olsson (Frölunda)
Lina Ljungblom (Modo)
Vilma Nilsson (AIK)
Alice Östensson (Djurgården)
Lova Blom (Linköping)
Jenny Antonsson (Brynäs)
Elin Svensson (HV71)
Wilma Sundin (Modo)
Ronja Mogren (Lugano)

Damkronornas spelschema i turneringen

21:e augusti
Isträning
22:e augusti
Isträning
23:e augusti
Isträning
Sverige – Finland (17:00)
24:e augusti
Isträning
Sverige – Tjeckien (17:00)
25:e augusti
Isträning
26:e augusti
Isträning
Finland – Sverige (14:00)
27:e augusti
Tjeckien – Sverige (13:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här