Sverige är klart för sin andra raka final i U18-VM.

Efter förlusten i premiären var Kanada inställt på att ta revansch på Sverige och man inledde semifinalen på ett väldigt bra sätt, efter knappt fem minuters spel kunde man ta ledningen i powerplay genom Macklin Celebrini och med det hade man redan gjort fler mål än i lagens senaste möte. Småkronorna skulle dock kvittera – även det i powerplay – kort därefter men med sex minuter kvar av första perioden kunde Kanada återta ledningen. Där och då var de svenska spelarna satta under press men man skulle återigen lyckas kvittera vilket gjorde att ställningen var 2-2 inför den andra perioden.

Poängkungens briljans

Efter en inledning på matchen som var långt ifrån perfekt började Sverige få till ett bättre spel i andra perioden och den skulle visa sig bli helt avgörande för hur matchen skulle gå. Inom loppet av femton minuter gick man från 2-2 till 6-2 efter att Otto Stenberg gjort två mål och dessutom spelat fram till ytterligare två, vilket satte Småkronorna i en lysande sits inför den avslutande perioden. Den 17-årige forwarden stod på nytt för en väldigt bra insats och med fyra nya poäng in på kontot är han den främste svenska poänggöraren sedan William Nylander 2014. Till viss del kan resultatet i perioden berott på att Kanada tvingades till ett målvaktsbyte efter att Carson Bjarnason fått en smäll mot huvudet i slutskedet av första perioden.

Den tredje perioden präglades av utvisningar för båda lagen vilket gjorde att Kanada inte kunde få till något ordnat spel i jakten på en reduceringspuck, istället kunde Zeb Forsfjäll spika slutresultatet till 7-2 vilket gör att Sverige är klart för sin andra raka final i U18-VM. Precis som förra året kommer USA stå för motståndet.

Sverige – Kanada: 7-2 (2-2,4-0,1-0)
0-1 Macklin Celebrini (Morin)
1-1 Tom Willander (Sörum, Stenberg)
1-2 Angus MacDonell (Allen, Cristall)
2-2 David Edstrom (Hurtig, Stenberg)
3-2 Otto Stenberg (Bergström, Sandin Pellikka)
4-2 David Edstrom (Sörum, Stenberg)
5-2 Anton Wahlberg (Sörum, Willander)