Danmark är tillbaka i högstadivisionen med siktet inställt på att skrälla. 

Rent historiskt har länderna från Norden lyckats väldigt bra på damsidan men ibland möter man motgångar och det gjorde det Danska landslaget när man åkte ut A-VM för ett par år sedan. Efter en sejour på lägre nivå är man nu tillbaka i den högsta divisionen och för ett par dagar sedan presenterade förbundskaptenen Björn Edlund vilka spelare han tagit ut till mästerskapet.

Tre intressanta spelare i truppen 

  1. Josephine Asperup (back)
    Att vara tillbaka i den högsta divisionen gör att en stor utmaning väntar men som tur var finns det några spelare som varit med förut. Asperup gjorde sitt första A-VM för tre år sedan och har sedan dess även varit med i ett olympiskt spel, så hennes rutin kan visa sig bli viktig. 31-åringen har dessutom spelat drygt hundra matcher i SDHL och hon har precis avslutat sin andra säsong i Linköping.
  2. Emma-Sofia Nordström (målvakt)
    Danmark har några få spelare som kan spela på en väldigt hög nivå och Nordström är en av dessa. 21-åringen har tidigare imponerat i SDHL med Linköping men sedan ett par år tillbaka håller hon till i collegeligan och där har det blivit stor succé. Den lovande målvakten har stor chans att på sikt nå den nya proffsligan PWHL och hon kommer bli en väldigt viktig spelare i Danmarks jakt på att hålla sig kvar i A-VM.
  3. Nicoline Söndergaard Jensen (forward)
    På pappret är det här utan tvekan Danmarks största stjärna i truppen. 31-åringen gjorde debut i landslaget redan 2009 och är numera en av landets främsta spelare genom tiderna. Har spelat fyra säsonger i Nordamerika och även hunnit med drygt två hundra matcher i SDHL, men den här vintern har rundats av uppe i Skellefteå som hon lyckats spela upp till högstaligan. Har även ett SM-guld med Luleå på meritlistan och blir naturligtvis väldigt viktig i VM.

Ett tungt avbräck

Trots att man har Söndergaard Jensen i laget så väntar en tuff utmaning och man har även haft en hel del otur. I landet finns nämligen ett par spelare som hade kunnat göra stor nytta, men som en eller annan anledning inte finns med i VM-truppen. Den största förlusten är i form av Josefine Jakobsen som tidigare spelat mer än tio mästerskap med landslaget och som på pappret är en av landets främsta genom tiderna. 32-åringen hade även stor del i att man nu är tillbaka i A-VM men endast två matcher in på säsongen drabbades hon av en hjärnskakning som gjort att det blivit en lång och svår väg tillbaka till hockeyn. Detta gör att Jakobsen inte finns med i truppen och därmed tappar Danmark både värdefull rutin och offensiv slagkraft.

 

HÄR ÄR DANMARKS VM-TRUPP

Målvakter

Emma-Sofie Nordström – St Lawrence University
Caroline Bjergstad – Malmö
Caroline Thomsen – Rödovre

Backar

Amalie Andersen – Rögle
Sofie Skott Dahl – University of Vermont
Amanda Normann Refsgaard – Rödovre
Josephine Asperup – Linköping
Kristine Melberg Hansen – Rödovre
Laerke Söndergaard – Södertälje
Silja Rasmussen – Rödovre

Forwards

Emma Russell – Rödovre
Frederikke Foss – University of Maine
Frida Mia Kielstrup – Malmö
Julie Oksbjerg – Odense
Sofie Skriver – Mercyhurst University
Lilli Friis-Hansen – Rödovre
Julie Röder Henriksen – Hvidovre
Marie Holm Peters – Odense
Mille Kunnerup Sörensen – Färjestad
Nicoline Söndergaard Jensen – Skellefteå
Olivia Ranum – Ålborg
Sara Knudsen – Hvidovre
Silke Lave Glud – Malmö

 

DANMARKS SPELSCHEMA I GRUPPSPELET

3:e april
Sverige – Danmark (17:00)

4:e april
Danmark – Tyskland (21:00)

8:e april
Kina – Danmark (01:00)

10:e april
Japan – Danmark (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.