Det blev en jämn kamp när giganterna gjorde upp om VM-guldet. 

Få tippade något annat än att det skulle bli Kanada och USA som skulle göra upp i årets VM-final och precis så blev det efter att båda lagen krossat sina motståndare i semifinalerna. Efter ett underhållande och fartfyllt möte redan i gruppspelet fanns förhoppningar om att finalen skulle kunna bli turneringens bästa match.

Stjärnan kliver fram – Kanada försvarar guldet

Efter en mållös första perioden som egentligen inte bjöd på något anmärkningsvärt höjdes nivån på spelet avsevärt i andra perioden och väl där klev en av isens främsta spelare fram. Dittills hade Brianne Jenner varit bra men inte glimrande i turneringen men i finalen visade forwarden sin klass. Nio minuter in i perioden stod hon för sitt andra mål i VM och en minut senare var Jenner återigen på rätt plats vid rätt tidpunkt, den här gången efter att Sarah Fillier levererat en fin passning.

31-åringens fullträffar satte press på USA som gav sig ut på en jakt efter reducering och med tjugo sekunder kvar av perioden kunde Abby Roque få in pucken bakom Ann-Renee Desbiens som i övrigt gjorde en väldigt fin insats i det kanadensiska målet.

I tredje perioden handlade mycket om USAs fortsatta jakt på mål men den riktiga skärpan saknades i avsluten. I matchens sista minut skulle dock amerikanskorna vara riktigt nära att få till en kvittering men Desbiens stod för en enastående räddningsparad och en halvminut senare kunde hon jubla tillsammans med sina lagkamrater.

Segern gör att Kanada behåller sin plats på hockeytronen och att man lyckats försvara sitt VM-guld från förra året. För USA är besvikelsen stor, laget har gjort en väldigt fin turnering men rent spelmässigt var finalen den mest mediokra insatsen.

MATCHFAKTA
USA – Kanada: 1-2 (0-0,1-2,0-0)
0-1, Brianne Jenner (Poulin, Shelton)
0-2, Brianne Jenner (Fillier, Nurse)
1-2, Abby Roque (Kessel, Coyne Schofield)
Skott: 21-19 (2-5,7-8,12-6)
Utvisningsminuter: 8-6
Publik: 1738 (KVIK Hockey Arena)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här