Lettland skulle visa sig bli en ordentlig utmaning för Tre Kronor i OS-premiären.

En premiär är alltid ett viktigt test på hur det står till med formen och spelarna i Tre Kronor fick ett gott besked i matchen mot Lettland, redan efter knappt tio minuters spel kunde man ta ledningen genom Lucas Wallmark och i stort stod laget för en god insats i första perioden. I inledningen av andra perioden utökades ledningen när lagkaptenen Anton Lander stod på rätt plats vid rätt tillfälle och när Wallmark åter hittade rätt såg det riktigt lovande ut.

Ett dramatiskt slut

Man brukar säga att en ledning med 3-0 är bland det värsta man kan ha inom hockey och det var något som Tre Kronor fick erfara. Trots en bra inledning på matchen släpptes nämligen Lettland in i handlingen och när Renars Krastenbergs reducerade till 3-1 några minuter efter Wallmarks andra fullträff tändes hoppet för honom och hans lagkamrater. Den tredje perioden var Lettlands främsta och man skulle lyckas få in ytterligare en reducering vilket skapade en hel del spänning, men närmare än så skulle man inte komma utan Tre Kronor kunde reda ut stormen och ta en viktig seger i premiären. En hel del tack vare Lars Johansson som stod för en bra insats mellan stolparna.

Nästa match för svensk del spelas redan imorgon då Slovakien står för motståndet, ett lag som dessförinnan ska göra sin premiär mot Finland. Den matchen spelas med start 09:40.

Sverige – Lettland: 3-2 (1-0,2-1,0-1)
1-0, Lucas Wallmark (Holmberg, Olofsson)
2-0, Anton Lander (Bromé, Klingberg)
3-0, Lucas Wallmark (Tömmernes, Pudas)
3-1, Renars Krastenbergs (Balinskis, Darzins)
3-2, Nikolajs Jelisejevs (Darzins, Balinskis)
Skott: 26-17 (9-3,9-4,8-10)
Publik: 873 (National indoor stadium)