I nästa vecka är det dags för en av årets höjdpunkter.

Förutom finalen i Stanley cup-slutspelet är säsongen över men det betyder inte att vi går in i en tom och innehållslös tid på året. Snarare tvärtom. Det är nu som många klubbar är som mest aktiva när det kommer till att värva spelare inför den kommande säsongen och snart är det även dags för en av årets höjdpunkter – draften i NHL.

Med bara ett par veckor kvar till den stora händelsen, som den här gången kommer äga rum i nybyggda Sphere i centrala Las Vegas, är klubbarna i full gång att göra sina sista förberedelser inför draften. Nu gäller det att väga minsta parameter för att göra rätt val, ett val som på sikt kan betyda väldigt mycket för den sportsliga framgången. Det mesta talar för att det blir kanadensaren Macklin Celebrini som väljs först men det finns en uppsjö av andra intressanta spelare att hålla koll på och idag fokuserar vi lite extra på fem finska löften som kan komma att väljas i årets NHL-draft.

Fem finska talanger att hålla koll på i NHL-draften

Jesse Pulkkinen (back)

Vi börjar med en lovande back som verkligen får räknas som en stor talang, inte minst för att han är just det – stor alltså. 19-åringen mäter 198 cm och har trots sin ålder redan kommit upp i en tresiffrig vikt vilket gör fysiken till en av hans främsta styrkor. Därmed inte sagt att han saknar brister rent spelmässigt, på juniornivå har Pulkkinen visat prov på fint spelsinne och den gångna säsongen har han börjat etablera sig i den finska högstaligan. Det råder vitt skilda meningar kring hur tidigt Pulkkinen väljs i årets draft men någonstans bland de 50 första känns rimligt.

Emil Hemming (forward)

Här har vi en riktig supertalang som tagit stora kliv framåt det senaste året och som numera är en av de européer som det snackas mest om inför draften. 17-åringen imponerade stort i U18-VM och fanns även med i JVM vilket säger en hel del om hans kapacitet, dessutom har han tagit för sig hemma i TPS och nu spekuleras det kring om Hemming kan väljas bland de 30 första – kanske rentav på den första halvan av den inledande rundan.

Jere Lassila (forward)

Det här är inte en av spelarna det snackats mest om inför draften men Lassila har visat fin potential och kommer från en på många sätt lyckad säsong. 20-åringen har tidigt i karriären visat sig ha fina ledaregenskaper och var lagkapten vid U18-VM 2022, samma roll hade han under årets Junior-VM och den här säsongen har forwarden även varit assisterande lagkapten i JYP. Har haft en fin utveckling det senaste året och skulle kunna bli något av ett kap i sommarens draft.

Aron Kiviharju (back)

Finland har flertalet duktiga backar i NHL och om ett par år skulle Kiviharju mycket väl kunna vara en av dem. 18-åringen har varit på tapeten under en längre tid och han är utan tvekan en av landets största talanger. Det har inte blivit något spel i JVM men den lovande backen har deltagit i de tre senaste U18-mästerskapen och i vintras var han dessutom lagkapten. Har haft en ganska strulig säsong med endast sju klubblagsmatcher vilket inte är optimalt inför draften och det finns nog en del scouter som satt ett litet frågetecken bakom hans namn i sina anteckningar.

Konsta Helenius (forward)

Hemming i all ära men det är fortfarande Helenius som är Finlands största talang och det mesta talar för att han blir vald först av landets spelare i årets draft. 18-åringen kommer från en händelserik säsong där han lyckades med bedriften att vara med i tre mästerskap, U18-VM, JVM samt VM med A-landslaget. Har imponerat hemma i Jukurit och är en spelare som de flesta scouterna har bra koll på. Insatserna i VM senast var inte direkt övertygande men med lite flyt kan Helenius bli vald bland de tio första i draften.

FINLÄNDARNA SOM VALTS BLAND DE FEM FÖRSTA I NHL-DRAFTEN

2
Kaapo Kakko (2019 – New York Rangers) 300 matcher/117 poäng
Patrik Laine (2016 – Winnipeg Jets) 480 matcher/388 poäng
Alexander Barkov (2013 – Florida Panthers) 737 matcher/711 poäng
Kari Lehtonen (2002 – Atlanta Thrashers) 649 matcher
3
Jesperi Kotkaniemi (2018 – Montréal Canadiens) 398 matcher/161 poäng
Miro Heiskanen (2017 – Dallas Stars) 425 matcher/258 poäng
Olli Jokinen (1997 – Los Angeles Kings) 1231 matcher/750 poäng
Aki-Petteri Berg (1995 – Los Angeles Kings) 606 matcher/85 poäng
4
Jesse Puljujärvi (2016 – Edmonton Oilers) – 356 matcher/118 poäng
Joni Pitkänen (2002 – Philadelphia Flyers) – 535 matcher/282 poäng
Timo Jutila (1982 – Buffalo Sabres) – 10 matcher/6 poäng

Olli Juolevi (2016 – Vancouver Canucks) – 41 matcher/3 poäng
Juha Ylönen (1991 – Winnipeg Jets) – 341 matcher/102 poäng

MER INFÖR DRAFTEN: Fem tjeckiska talanger att hålla koll på i draften

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.