Idag ska det avgöras vilka två landslag som får göra upp om VM-guldet i ishockey. 

Trots att Tre Kronor åkte ur VM i och med förlusten i kvartsfinalen mot Lettland finns det fortfarande anledning att fortsätta följa mästerskapet. Idag är det dags för de två semifinalerna att spela och man kan lugnt säga att det blir två kamper med en tydlig favorit och en uppstickare med låga förväntningar på sig.

Kanada – Lettland

Strax efter två vankas det hockeyfest i Tammerfors när Kanada och Lettland ska göra upp i den första semifinalen. Det är inget snack om att Kanada är en gigantisk favorit till att ta sig vidare till final, inte minst efter insatsen i kvarten där Finland besegrades med 4-1. I gruppspelet fanns det visserligen mer att önska av lönnlöven men precis som vanligt höjer man sig när slutspelet drar igång.

Lettland har gjort ett väldigt bra VM såhär långt och segern i kvarten mot Sverige var ett bevis på hur långt man kan komma med hjälp av lagmoral, hårt jobb och ett bra stöd på läktaren. Dessvärre lämnar man hemstaden Riga för spel i Tammerfors och det är en stor nackdel, även om de såklart kommer följa med en hel del supportrar över gränsen. Kanada får ses som stor favorit till att vinna matchen vilket gör att Lettland kan spela helt utan press, men nu står man nog inför en övermäktig motståndare.

Matchen börjar 13:20 och sänds på SVT1 samt SVT play. 

USA – Tyskland

Precis som i den första semifinalen finns det en klar favorit även här, för de flesta räknar med att USA kommer vinna och ta sig vidare till en efterlängtad final. Laget imponerade i gruppspelet och mot Tjeckien visade man prov på en väldigt hög lägstanivå, vilket oftast kan ta ett lag långt i ett mästerskap. Man har redan visat att man kan spela bra trots press på sig och i den här matchen kommer man ha väldigt höga förväntningar på sig, det vore inte roligt att flyga hem med en förlust mot en motståndare som Tyskland.

För tysk del är eftermiddagens semifinal en stor framgång och man kan precis som Lettland spela helt utan press. Laget gjort relativt bra ifrån sig i gruppspelet och i kvartsfinalen stod man för en rejäl skräll genom att besegra Schweiz, ett lag många trodde skulle kunna göra upp om guldet. Oavsett hur det går i matchen kommer Tyskland få spela om medaljer och det var det nog ingen som trott för ett par veckor sedan.

På pappret är det här en match som USA ska vinna och en hel del talar för en nordamerikansk final imorgon men semifinalerna ska skrivas. Vi har sett skrällar tidigare under VM och vem vet, det kanske finns plats för ytterligare ett par?

Matchen börjar 17:20 och sänds på SVT2 samt SVT play.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här