Idag blickar VMishockey tillbaka på ett hur OS-truppen såg ut för fyra år sedan. 

Lite senare den här veckan är det Tre Kronors tur att ta ut truppen som ska åka till OS i Peking och idag tänkte vi på VMishockey.se göra en tillbakablick på vilka spelare som var med i det senaste olympiska spelet. En del har tackat för sig men flera kan vara aktuella för spel även den här gången.

Målvakterna

Jhonas Enroth 
Klubb då: Dinamo Minsk (KHL)
Klubb nu: Örebro (SHL)
Kommentar: Enroth fick chansen i en av Tre Kronors matcher under OS och sedan dess har det inte blivit så mycket spel i landslaget. Säsongen 18/19 tog han visserligen plats i VM-truppen men sedan blev det inga matcher under mästerskapet och det är den senaste säsongen som den rutinerade målvakten fått chansen. Håller numera till i SHL-laget Örebro där han är en nyckelspelare.

Viktor Fasth 
Klubb då: Växjö Lakers (SHL)
Klubb nu: inte längre aktiv
Kommentar: OS i Sydkorea blev ett blågult misslyckande men det var inte på grund av Viktor Fasth, faktum är att han stod för flera fina insatser. Karriären rundades av på bästa våren 2021 efter att ha vunnit sitt andra SM-guld och dessutom fått utmärkelsen som ligans bästa målvakt.

Magnus Hellberg 
Klubb då: Kunlun Red Star (KHL)
Klubb nu: HK Sochi (KHL)
Kommentar: Hellberg var något av en skräll i OS-truppen, målvakten hade aldrig tidigare spelat i Tre Kronor och han fick inte heller chansen att debutera under turneringens gång. Senare under säsongen fick han dock chansen till revansch genom att imponera när det blev VM-guld. Har flera fina säsonger bakom sig och kan möjligen vara en joker i OS-truppen som presenteras senare i veckan.

Backar

Staffan Kronwall
Klubb då: Lokomotiv Yaroslavl (KHL)
Klubb nu: inte längre aktiv
Kommentar: Att NHL-spelarna inte tilläts vara med i OS öppnade dörren för Kronwall som fick chansen att kröna sin långa landslagskarriär med ett olympiskt spel. Den rutinerade backen spelade fyra matcher i turneringen och gjorde sedan ytterligare två säsonger i Yaroslavl innan karriären kunde summeras våren 2020. Är numera expertkommentator i Cmore.

Patrik Hersey
Klubb då: SKA St Petersburg (KHL)
Klubb nu: Krefeld Pinguine (DEL)
Kommentar: En stark säsongsinledning gjorde att Hersey fick chansen i OS och han lyckades även göra mål i en av de tre matcherna som han spelade i. Sedan dess har det inte blivit något spel med landslaget och karriären har inte riktigt gått som den hårdskjutande backen hoppats, förra säsongens återkomst till Malmö blev ingen succé och numera är 35-åringen skadedrabbad i den tyska ligan.

Mikael Vikstrand
Klubb då: Färjestad (SHL)
Klubb nu: Färjestad (SHL)
Kommentar: Trots att OS inte blev lyckat så blev säsongen 17/18 något av ett internationellt genombrott för Vikstrand, han stod för två mål på fyra matcher och när våren kom så hade han stor del i att det blev VM-guld. Sedan dess har backen hunnit med en säsong i KHL men nu är han tillbaka i Färjestad. Det vore en stor överraskning om 28-åringen får chansen att vara med i ytterligare ett olympiskt spel.

Johan Fransson
Klubb då: Genéve-Servette (NL)
Klubb nu: Leksand (SHL)
Kommentar: Rutinerad profil som debuterade i Tre Kronor redan 03/04 men OS i Sydkorea blev hans enda i sammanhanget. Säsongen 17/18 blev även hans sista med landslaget, sedan dess har Fransson fokuserat på klubbhockeyn där han numera håller till i Leksand, men skadeproblem har gjort att 36-åringen inte spelat något den här säsongen.

Simon Bertilsson 
Klubb då: Brynäs (SHL)
Klubb nu: Brynäs (SHL)
Kommentar: Inget ont om Bertilsson men han var en av doldisarna i OS-laget 2018 och sedan dess har han inte fått chansen i något annan mästerskap. Har dock hunnit med en sväng till KHL och är fortsatt en uppskattad och viktig spelare i Brynäs, där han numera är inne på sin 13:e säsong.

Jonas Ahnelöv
Klubb då: Avangard Omsk (KHL)
Klubb nu: Leksand (SHL)
Kommentar: Under sin tredje säsong i KHL fick Ahnelöv chansen till sitt första OS men den säsongen blev även slutet på både äventyret i Ryssland och tiden med landslaget. Några månader senare skrev han på för Rögle och numera är det Leksand som gäller för 34-åringen.

Erik Gustafsson
Klubb då: Avangard Omsk (KHL)
Klubb nu: Luleå (SHL)
Kommentar: Rutinerad back som hade gjort tre VM innan OS och det finns en del som talar för att han får förtroendet även den här gången. Nobbade vårens VM men har öppnat dörren på glänt inför OS vilket vore hans första framträdande med landslaget sedan just säsongen 17/18.

Rasmus Dahlin 
Klubb då: Frölunda (SHL)
Klubb nu: Buffalo (NHL)
Kommentar: Säsongen 17/18 blev minst sagt händelserik för Rasmus Dahlin, förutom ett lyckat JVM fick han chansen i OS och hemma i SHL gjorde han succé med Frölunda. Redan några månader senare gick flyttlasset till Nordamerika där han numera är inne på sin fjärde säsong i NHL. Skulle vara given i OS-truppen om spelare från NHL fått vara med.

Forwards

Fredrik Pettersson
Klubb då: ZSC Lions (NL)
Klubb nu: inte längre aktiv
Kommentar: Profilen Pettersson charmade hela Sverige när det blev VM-guld 2013 men i OS gick det betydligt tyngre, forwarden lämnade turneringen utan poäng och det blev som bekant inte någon medalj. Gjorde ytterligare tre säsonger nere i Schweiz men aviserade i somras att karriären är över.

Joakim Lindström 
Klubb då: Skellefteå (SHL)
Klubb nu: Skellefteå (SHL)
Kommentar: Rutinerad spelgeni som briljerade hemma i Skellefteå men i OS lyckades han inte lika bra och efter den säsongen har Lindström inte spelat något med landslaget. Är inne på sin totalt tionde säsong i Skellefteå och tippas inte få någon OS-biljett.

Dick Axelsson
Klubb då: Färjestad (SHL)
Klubb nu: Djurgården (SHL)
Kommentar: Under sin bästa säsong i SHL fick Axelsson chansen i OS och totalt spelade profilen elva landskamper den vintern, men sedan dess har det inte blivit något mer spel i Tre Kronor. Karriären såg ut att vara över i höstas och tiden spenderades som expert hos Sportbladet samt med spel på en betydligt lägre nivå, men i slutet av december skrev han på för Djurgården som hoppas att 34-åringen ska kunna hjälpa laget till en klättring i tabellen.

Alexander Bergström
Klubb då: Sibir Novosibirsk (KHL)
Klubb nu: Krefeld Pinguine (DEL)
Kommentar: Efter att ha gjort en imponerande resa tillsammans med Karlskrona flyttade Bergström till KHL och där blev det succé, vilket resulterade i en OS-biljett. Sedan dess har det inte gått riktigt lika bra men forwarden är fortfarande en duktig spelare som numera håller till i den tyska ligan.

Dennis Everberg
Klubb då: Neftekhimik Nizhnekamsk (KHL)
Klubb nu: Rögle (SHL)
Kommentar: Efter att ha gjort VM-debut året innan var det ingen stor överraskning att Everberg även fick chansen i OS och väl där noterades forwarden för två poäng (1+1) fördelat över fyra matcher. Har spelat en hel del i landslaget sedan dess och skulle kunna vara en joker i OS-truppen, inledningen av säsongen har nämligen varit väldigt bra.

Carl Klingberg 
Klubb då: EV Zug (NL)
Klubb nu: EV Zug (NL)
Kommentar: Blev något av en breddspelare i truppen och gjorde bara en match under turneringens gång, men ser ut att kunna få chansen även den här gången. Är kvar nere i Schweiz och gör bra ifrån sig där samtidigt som det blivit tre mål på lika många landskamper under säsongen.

Anton Lander 
Klubb då: AK Bars Kazan (KHL)
Klubb nu: EV Zug (NL)
Kommentar: Efter sex säsonger i Nordamerika flyttade Lander till Ryssland och redan första vintern fick han chansen i OS, där blev forwarden en av Tre Kronors främsta spelare med tre mål på fyra matcher. Gjorde även bra ifrån sig i VM-laget ett år senare och har imponerat i Tre Kronor tidigare under säsongen. Kan mycket väl knipa en OS-biljett.

Pär Lindholm 
Klubb då: Skellefteå (SHL)
Klubb nu: AK Bars Kazan (KHL)
Kommentar: Spelade i division 1 2013 men gjorde en imponerande resa som räckte hela vägen till OS-spel fem år senare, där han dessutom stod för ett mål. Vände sedan till Nordamerika där det blev drygt hundra NHL-matcher men numera är det spel i KHL som gäller för forwarden. Skulle kunna vara aktuell för OS men har inte spelat något med landslaget sedan vårens VM.

Joel Lundqvist 
Klubb då: Frölunda (SHL)
Klubb nu: Frölunda (SHL)
Kommentar: Rutinerad trotjänare som blev lagkapten under OS-turneringen. Äventyret i Sydkorea blev forwardens sista med landslaget och även om han gör en fin säsong med Frölunda har 39-åringen stängt dörren till Tre Kronor.

Oscar Möller
Klubb då: Skellefteå (SHL)
Klubb nu: Skellefteå (SHL)
Kommentar: En av SHL:s främsta under 2010-talet fick chansen i OS och väl där stod Möller för både mål och assist. Sedan dess har det inte blivit något spel med landslaget men han är fortsatt en av Skellefteås bästa och viktigaste spelare.

Linus Omark 
Klubb då: Salavat Yulaev Ufa (KHL)
Klubb nu: Luleå (SHL)
Kommentar: Är stundtals en av Europas mest underhållande spelare och Omark lyckades bra även i OS där det blev hela sju assist på fyra spelade matcher. Vände inför säsongen hem till Luleå där han gör det väldigt bra men har redan aviserat att han inte är intresserad av att vara med i OS. Det vore därmed en stor överraskning om Omark finns med i truppen som presenteras senare i veckan.

Patrik Zackrisson
Klubb då: Sibir Novosibirsk (KHL)
Klubb nu: Leksand (SHL)
Kommentar: Säsongen 17/18 var Zackrisson en av svensk hockeys hetaste spelare och han stod för flera fina insatser under OS, där det blev tre poäng på fyra matcher. Spelade sedan ytterligare en säsong i Ryssland men håller numera till i Leksand där det blivit 17 poäng på 21 matcher den här säsongen. Är fortfarande bra, men inte aktuell för OS.

John Norman 
Klubb då: Jokerit (KHL)
Klubb nu: Jokerit (KHL)
Kommentar: Var en liten skräll i OS-truppen och det vore en minst lika skräll om han får chansen den här gången också. Lämnade Skellefteå 2016 och är nu inne på sin sjätte säsong i KHL, varav femte i Jokerit. Har inte spelat i landslaget sedan säsongen 18/19.

Viktor Stålberg 
Klubb då: EV Zug (NL)
Klubb nu: inte längre aktiv
Kommentar: Räknades med sin rutin från NHL som en av Tre Kronors nyckelspelare under OS men lyckades, precis som resten av laget, inte riktigt motsvara förväntningarna. Gjorde sedan ytterligare tre säsonger nere i Alperna men i somras gick forwarden ut med att karriärens sista match var spelad.

Hur många spelare från OS-laget tror du får chansen även den här gången? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här