Småkronornas jakt på medalj i U18-VM går vidare.

Ett starkt gruppspel bäddade för kvartsfinal mot Lettland och väl där fick Sverige en riktig drömstart, redan efter fyra minuters spel kunde Noel Nordh sätta ledningspucken och det blev något av en fingervisning kring hur första perioden skulle se ut. Småkronorna hade det mesta av spelet och skapade flertalet bra lägen, med knappt tre minuter kvar att spela kunde David Edstrom utöka ledningen som egentligen var i underkant. Det hade mycket väl kunna stå både tre och fyra-noll efter första perioden.

Succén fortsätter

Lettlands hopp stod till att göra en snabb reducering och på så vis få ny energi men istället kunde Otto Stenberg utöka till 3-0 en bit in i andra perioden och redan där kändes den svenska segern säker. Lettland bjöds dock in i matchen tack vare svenska utvisningar varpå Davids Livsics kunde reducera men sedan skulle Noah Dower Nilsson göra 4-1 vilket var ställningen inför den tredje perioden.

Under första halvan av turneringen hade Otto Stenberg varit ett riktigt utropstecken i det svenska laget och mot Lettland fortsatte 17-åringen på den inslagna vägen, knappt en minut in i tredje perioden kunde forwarden sätta sitt andra mål för kvällen och med det i praktiken säkra en semifinalplats. Letterna hade inte mycket att sätta emot under slutet av matchen och Simon Zether skulle hinna göra sitt första mål i turneringen och därmed spika slutresultatet till 6-1.

MATCHFAKTA
Sverige – Lettland: 6-1 (2-0,2-1,2-0)
1-0 Noel Nordh (Zether, Willander)
2-0 David Edstrom (Dower Nilsson, Hurtig)
3-0 Otto Stenberg (Willander, Sörum)
3-1 Davids Livsics (Bulans, Ansons)
4-1 Noah Dower Nilsson (Forsfjäll, Sandin Pellikka)
5-1 Otto Stenberg (Sörum, Sandin Pellikka)
6-1 Simon Zether (Nordh)
Skott: 55-16 (20-6,19-5,16-5)
Utvisningsminuter: 8-4
Publik: 572 (Raiffeisen Arena)

Segern gör att Småkronorna är vidare till semifinal där Kanada står för motståndet och den matchen spelas på lördag.