Det är hög tid att göra bokslut för damernas gruppspel i den olympiska hockeyn.

Herrarna väntar fortfarande på sin premiär men vi kan redan blicka tillbaka på ett händelserikt gruppspel för de totalt tio landslagen på damsidan. De stora favoriterna lyckades stå pall för pressen och för svensk del blev det tillslut ett relativt lyckat gruppspel, även om det bjöds på både toppar och dalar under resans gång.

GRUPP A

En hel del av förhandssnacket handlade om vilket lag av giganterna USA och Kanada som skulle lyckas bäst i gruppspelet och i den avslutande omgången fick vi svaret. USA bjöd visserligen på bra motstånd men den kanadensiska segern (4-2) gjorde att laget tog hem gruppsegern vilket i sin tur resulterade i en kommande kvartsfinal mot Sverige. USA får nöja sig med andraplatsen men det räcker som bekant också till kvartsfinal.

I storlagens skugga bjöds det på en hel del spänning där Finland, Schweiz och Ryssland slutade på samma poäng. Upplägget för turneringen gör dock att en del av spänningen försvinner, samtliga lag från Grupp A är nämligen klara för slutspel – oavsett insatserna i de fyra första matcherna.

Det som lagen dock kan ta med sig från gruppspelet är självförtroende och det var något som Finland samlade på sig genom att besegra det ryska laget med hela 5-0 i den avslutande matchen. Mycket tack vare Michelle Karvinen som stod för en fin insats och som ser ut att ha hittat formen lagom till slutspelet. Samma sak gäller utan tvekan lagkamraten Susanna Tapani som gjort tre mål på de inledande fyra matcherna.

Kanada tog som bekant hem gruppsegern och det är deras spelare som sticker ut rent statistiskt, ingen spelare har gjort fler än Kanadas Natalie Spooner (11) och med sina fem mål toppar Brianne Jenner skytteligan. Dessutom har Ann-Renee Desbiens bäst räddningsprocent av samtliga målvakter. Lägg därtill att laget är turneringens bästa i powerplay, samt effektivast när det kommer till att ta vara på sina målchanser. Det finns onekligen en del som talar för Kanada i den kommande kvartsfinalen mot Sverige.

TABELL
1.  Kanada, 12 poäng (+28)
2. USA, 9 poäng (+14)
3. Finland, 3 poäng (-9)
4. Ryssland, 3 poäng (-12)
5. Schweiz, 3 poäng (-21)

GRUPP B

På pappret ansågs Grupp B vara lite svagare än Grupp A, men den blev å andra sidan desto mer spännande. Inför den avslutande omgången hade fortfarande samtliga lag chansen att ta sig vidare till kvartsfinal, vilket gjorde Sveriges möte mot Danmark extra viktig. I en jämn och välspelad match blev det tillslut Damkronorna som gick segrande vilket gör att man går vidare till kvartsfinal där Kanada står för motståndet.

Noterbart från gruppen är att Danmark, trots ett tidigt uttåg, stod för flera fina insatser där den historiska segern mot Tjeckien blev kronan på verket. Även värdlandet Kina stod för ett fint gruppspel där man bland annat vann mot just Danmark med 3-1, förlusten mot Sverige gjorde dock att man missade att ta sig vidare. Det gjorde istället Japan och Tjeckien, två lag som stundtals imponerade och där båda lyckades besegra Damkronorna.

Bland spelarna som stack ut lite extra i gruppen hittar vi ett flertal spelare från Tjeckien, inte minst Denisa Krizova som stod för två av lagets mål. Flest poäng gjorde dock lagkamraten Tereza Vanisova, hennes totalt fem poäng räckte faktiskt hela vägen till en delad seger i gruppens poängliga, tillsammans med japanskan Haruka Toko. Det är även på sin plats att lyfta fram Emma Söderberg, den svenska målvakten stod för fyra bra matcher och är sett till statistiken en av turneringens främsta på positionen.

TABELL
1. Japan, 9 poäng (+6)
2. Tjeckien, 7 poäng (+2)
3. Sverige, 6 poäng (-1)
4. Kina, 5 poäng (0)
5. Danmark, 4 poäng (-7)

SLUTSPELET

SÅ SPELAS KVARTSFINALERNA
11:e februari
USA – Tjeckien (05:10)
Kanada – Sverige (14:10)
12:e februari
Ryssland – Schweiz (05:10)
Finland – Japan (09:40)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här