På årets sista dag gör vi bokslut för ett mästerskap som inte blev som någon hoppades. 

Den 31:e december brukar vara en dag för eftertanke och reflektion, vilket är precis det vi tänkte göra. I vanliga fall skulle Junior-VM i Kanada vara i full gång med spännande gruppspelsmatcher där toppformen ska slipas lagom till slutspelet, då kampen om medaljer börjar på allvar. Nu blev det inte riktigt så, Coronaviruset satte stopp för världens främsta talanger och för vissa avslutas året isolerade på ett hotellrum – tusen mil hemifrån.

Supertalangens show

Trots att det bara hann bli två matcher för Kanada så hann supertalangen Connor Bedard visa sin klass, 16-åringen var inte riktigt på topp i premiären mot Tjeckien men mot Österrike stod forwarden för hela fyra mål och totalt blev det fem poäng innan mästerskapet blåstes av. Trots att JVM inte blev som man hade hoppats så kan vi ändå ta med oss Bedards uppvisning som blev ytterligare ett bevis på att han är en av de allra största talangerna. Det är tur för alla hockeyälskare att kanadensaren kan vara med i JVM även nästa vinter.

Skrällen

Vissa lag hann bara spela en match i årets upplaga av JVM men vi fick ändå se en rejäl skräll innan allt blåstes av. I klassiska Rogers Palace var det tänkt att Tjeckien skulle resa sig efter premiärförlusten mot Kanada men det visade sig bli svårare än väntat. Motståndaren Tyskland hade nämligen andra planer. I en stundtals tillknäppt och målsnål tillställning stack Alexander Blank ut lite extra, tysken gav sitt lag ledningen och drygt en minut in i förlängningen kunde han säkra segern med sitt andra mål för kvällen. Den lovande forwarden kan inte vara med i JVM nästa vinter men han avslutade ändå tiden som junior på topp.

Bubblan som sprack

Förra vintern var problemet med Coronaviruset minst sagt aktuellt och även den gången var det Kanada som stod värd för mästerskapet. Den gången lyckades man hålla smittan utanför den berömda bubblan och efter finalen var de flesta nöjda med hur saker och ting hade skötts. Till det här årets upplaga hade de ansvariga, likt betjänten James, ställa sig frågan “same procedure as last year?”. Istället placerades spelare på ett hotell dit även allmänheten var välkommen vilket blev ett effektivt sätt att sätta en nål i bubblan som skulle göra mästerskapet möjligt.

Juniorkronornas insats

Inför JVM rankades inte Sverige som någon av de stora favoriterna, men segern i premiären mot Ryssland fick många att börja hoppas. Spelet såg minst sagt bra ut och i den efterföljande matchen mot Slovakien stod laget för en stabil och bra insats där målvakten Jesper Wallstedt imponerade genom att rädda samtliga puckar som kom flygande. Det kanske skulle kunna bli medalj, trots allt?

Några timmar innan den tänka matchen mot USA kom beskedet att Junior-VM är över och nu får vi aldrig veta hur långt Sverige hade kunnat ta sig. Det finns fortfarande en liten chans att man kan spela klart mästerskapet i maj men mycket kan hända tills dess och spelare som är i form nu, kan vara slitna efter en lång säsong.

Med den här lilla summeringen önskar vi på VMishockey alla läsare ett riktigt gott nytt år! 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här