En match står mellan Småkronorna och en VM-final.

Inför avresan till USA fanns det rätt stora förhoppningar om att Småkronorna skulle kunna vara med och slåss om medaljerna, och nu står man där – med endast en match som hinder innan en eventuell VM-final. Det är dock inte vilken match, eller motståndare, som helst som väntar.

Siktet inställt på revansch

Efter att ha gjort en imponerande insats i kvartsfinalen mot Tjeckien står nämligen USA för motståndet i nattens semifinal. Att just värdlandet blev motståndare beror på att amerikanskorna vann grupp B, något som betydde att man slapp spela kvartfinal utan direkt avancerade till semi.

Nattens match blir ett tillfälle för Småkronorna att ta revansch, lagen möttes redan i premiären och då blev det förlust med hela 1-6 efter att USA gjort fyra mål i första perioden. Redan efter drygt sjutton minuters spel var därmed matchen mer eller mindre avgjord, Ebba Hedqvists reducering en bit in i tredje perioden blev bara ett tröstmål.

Nyckeln till seger

På pappret skiljer det fortfarande mycket mellan länderna från Europa och USA och Kanada, men de är långt ifrån omöjliga att besegra. I Finlands premiär lyckades man som bekant vinna mot Kanada och tidigare har det visat sig vara möjligt att vinna enskilda matcher även mot de länderna. Ska Småkronorna ha en chans att ta sig till final gäller det att man gör sin bästa insats hittills i turneringen och nyckeln till framgång kan mycket väl vara målvaktsspelet.

– Känns väldigt spännande och motiverande och vi är taggade på utmaningen, säger målvaktstränaren Kim Martin-Hasson till VMishockey inför semifinalen.

I premiären fick Ebba Svensson Träff den inte så uppskattade uppgiften att vakta målet men sedan dess har ansvaret gått över till Lisa Jönsson, och 17-åringen har stundtals imponerat. I förlusten mot Kanada höll hon nere siffrorna och i segern mot Finland stod talangen för en väldigt fin insats, dessutom hade Jönsson stor del i kvartsfinalvinsten mot Tjeckien där hon bland annat stod för 30 räddningar. Något som bidrar till den fina räddningsprocenten (93.86) hon har inför nattens semifinal.

En möjlig matchvinnare

Mycket talar för att Jönsson i målet får en viktig roll i nattens match men det gäller att fler spelare kliver fram. I Småkronorna finns det några uttalade nyckelspelare som även får ses som lagets stjärnor och i matcher som nattens måste de ta för sig lite extra. Det amerikanska laget är fyllt till bredden med offensivt skickliga talanger men även i Sveriges lag finns det några, inte minst Mira Markström.

Forwarden har redan hunnit med att göra flera säsonger i SDHL med HV71 så på den här nivån får hon ses som väldigt rutinerad. Dessutom är 17-åringen relativt stor och fysiskt stark, vilket kombinerat med fin teknik och spelsinne gör henne till ett hot för det amerikanska försvaret. Hittills under VM har Markström blandat och gett men i matchen mot Finland stod hon för ett riktigt klassmål som verkligen visade vad hon kan. I sina bästa stunder är det här en spelare även för Damkronorna.