Vi inleder vecken med en liten summering av hur helgen utspelade sig i ishockey-VM. 

Trots att damernas ishockey-VM i Kanada inte ens hållit på i en vecka har det hunnit hända en hel del intressanta saker och flera lag är redan klara för slutspelet som inleds om ett par dagar. Under helgen spelades flera matcher som är värda att lyfta fram, inte minst ur en svensk synvinkel.

Ett steg fram och ett tillbaka

Damkronornas VM har hittills varit som en blandning av sött och salt. Premiären mot Tyskland blev en oväntat tuff utmaning där man visserligen tog ledningen tidigt men sedan föll med hela 2-6, vilket gjorde att laget direkt hamnade i en mental uppförsbacke. I mötet med Ungern gick det däremot betydligt bättre och Lina Ljungbloms fyra mål bidrog starkt till att man kunde vinna matchen och ta ett steg i rätt riktning, både poäng- och spelmässigt.

I söndagens match mot Finland stod man på flera sätt för sin hittills bästa match i turneringen och när Mira Jungåker gjorde 2-0 såg det riktigt lovande ut. Dittills hade Finland inte riktigt lyckats komma upp i nivå men det gjorde man under matchens avslutande tredjedel och vips stod det 2-4 på resultattavlan. Trots en spelmässigt bra insats blev det därmed förlust för Sverige som åter hamnat i bryderier, plötsligt är morgondagens match mot Frankrike helt avgörande för om det ska bli kvartsfinal eller degradering till B-VM.

Favoriternas formbesked

Kanada gick in i hemma-VM som stor förhandsfavorit men precis som vanligt var det intressant att se om laget skulle kunna hantera pressen på ett bra sätt. Ibland kan det vara svårt att prestera på hemmaplan när förväntningarna trissas upp men hittills har lönnlöven imponerat. I premiären besegrades Schweiz utan några större problem, sedan vann man mot Tjeckien med 5-1 och under söndagen tog man sin tredje raka seger efter att ha vunnit mot Japan med 5-0. Det gör att Kanada fortsatt är obesegrade och därmed har stor chans att vinna Grupp A men då krävs ett bra resultat i tisdagens möte mot rivalen USA, som också övertygat hittills. Det finns även andra lag som gjort bra ifrån sig men en hel del talar för att det blir en nordamerikansk final även i år.

Så gick det i helgens matcher

Grupp A

Kanada – Tjeckien: 5-1
Japan – Kanada: 0-5
USA – Tjeckien: 6-2

Grupp B

Sverige – Ungern: 6-2                                            Finland – Sverige: 4-2                                        Tyskland – Frankrike: 3-0

Poängligan efter helgens matcher

 1. Petra Nieminen (Finland), 7 poäng (3+4)
 2. Viivi Vainikka (Finland), 6 poäng (4+2)
  Hilda Svensson (Sverige), 6 poäng (3+3)
  Caroline Harvey (USA), 6 poäng (2+4)
  Taylor Heise (USA), 6 poäng (1+5)
  Noora Tulus (Finland), 6 poäng (1+5)
 3. Sarah Fillier (Kanada), 5 poäng (3+2)
  Ronja Savolainen (Finland), 5 poäng (3+2)
  Celina Haider (Tyskland), 5 poäng (3+2)
  Alex Carpenter (USA), 5 poäng (2+3)
  Hilary Knight (USA), 5 poäng (2+3)
  Abbey Murphy (USA), 5 poäng (2+3)
  Abby Roque (USA), 5 poäng (2+3)
  Nelli Laitinen (Finland), 5 poäng (1+4)
  Blayre Turnbull (Finland), 5 poäng (1+4)
  Jenni Hiirikoski (Finland), 5 poäng (0+5)
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.