Det är dags att blicka tillbaka på en händelserik säsong. 

Inför säsongen 21/22 fanns det förhoppningar om att det skulle kunna bli en riktig kul vinter med ett OS där NHL-stjärnorna äntligen skulle kunna vara med igen, men det blev som bekant inte så. Istället blev hela säsongen något av ett antiklimax för Tre Kronor, i de olympiska spelen vann man visserligen kvartsfinalen mot Kanada, men sen blev det förlust mot det ryska laget i semifinalen och i bronsmatchen föll man tungt mot Slovakien. VM skulle kunna bli en revansch men där åkte man ut redan i kvarten och hela säsongen blev därmed långt ifrån lyckad.

Därför skulle vintern 22/23 bli något av en nystart, Sam Hallam tog över som ny förbundskapten och man pratade en hel del om att stärka relationen med stjärnorna borta i Nordamerika. Det var därför med optimism man gick in i den nya säsongen och till en början såg det väldigt bra ut.

 

Karjala Cup

I början av november var det dags för säsongens första turnering och därmed även startskottet på Euro Hockey Tour, där Schweiz tagit över Rysslands plats. Först ut på schemat stod klassiska Karjala Cup och det blev en på flera sätt väldigt lyckad start på säsongen för Tre Kronor, i premiären besegrades Tjeckien och vinsten efter förlängning mot Schweiz säkrade turneringssegern. Därför gjorde det inte så mycket att det sedan blev förlust i avslutningsmatchen mot Finland, som vann med 4-1 efter att Max Friberg gjort det svenska målet.

Överlag var turneringen lyckad ur svensk synvinkel och bland spelarna som klev fram lite extra fanns André Petersson som stod för fyra mål varav tre i matchen mot Tjeckien. Dessutom gjorde Jonathan Dahlén två mål och stärkte därmed direkt sina VM-aktier.

Tabellen

 1. Sverige – 5 poäng
 2. Schweiz – 5 poäng
 3. Tjeckien – 4 poäng
 4. Finland – 4 poäng

 

Swiss Ice Hockey Games

Ett par veckor innan jul var det dags för säsongens andra turnering och den var speciell eftersom det för första gången gav Schweiz chans att få stå som värd efter att man tagit över Rysslands plats. Precis som Karjala blev det här en bra turnering för Tre Kronor som inledde genom att besegra Schweiz efter förlängning och sedan vann man på straffar mot Finland. I den avslutande matchen tog man en stabil seger mot Tjeckien vilket säkrade den andra raka turneringssegern. Sam Hallam hade därmed fått en riktig drömstart på sitt nya jobb. I den här turneringen fick fler spelare från den Schweiziska ligan chansen och Marcus Sörensen tackade genom att göra tre mål och därmed ha stor del i framgången. Lika många fullträffar kom från talangen Emil Heinemans klubba, vilket gjorde att han fick en flygande start på säsongen.

Tabellen

 1. Sverige – 7 poäng
 2. Tjeckien – 6 poäng
 3. Finland – 4 poäng
 4. Schweiz – 1 poäng

 

Beijer Hockey Games

En bit in på det nya året, närmare bestämt mitten av februari, var det dags för säsongens tredje turnering och den här gången stod Sverige som värd. Efter att ha inlett Euro Hockey Tour väldigt lovande var det ett Tre Kronor med stort självförtroende men i turneringens första match föll man mot Tjeckien, vilket blev som en irriterande käpp i hjulet. Två dagar senare fick man snabb revansch genom att vinna mot Schweiz och sedan besegrades även Finland, vilket säkrade den tredje raka turneringssegern för Tre Kronor som fick allt högre förväntningar på sig inför VM som väntade om ett par månader.

Tabellen

 1. Sverige – 7 poäng
 2. Finland – 5 poäng
 3. Tjeckien – 4 poäng
 4. Schweiz – 1 poäng

 

Czech Hockey Games

Strax innan VM var det dags för den avslutande delen av Euro Hockey Tour vilket gav de fyra landslagen chansen att göra sina sista tester inför det som väntade. Flertalet NHL-spelare han anlända och för svensk del innebar det att bland annat Rasmus Sandin och Lucas Raymond gav lite extra stjärnglans, vilket säkerligen gjorde att några extra biljetter såldes till matchen mot Schweiz som spelades i Scandinavium. I den matchen klev just Raymond fram på ett bra sätt och talangen Leo Carlsson tog också för sig, vilket skulle gynna honom inför VM-uttagningen. I övrigt blev det här en turnering där man gjorde bra ifrån sig, men förlusten mot Tjeckien gjorde att Schweiz tog hem förstaplatsen. Tre Kronor fick nöja sig med en andraplats men man tog hem den totala segern utan större bekymmer och kunde därmed gå in i VM med en extra fjäder i hatten.

Tabellen

 1. Schweiz – 6 poäng
 2. Sverige – 5 poäng
 3. Tjeckien – 4 poäng
 4. Finland – 3 poäng

 

VM

Ett världsmästerskap kan bli allt från succé till fiasko och en hel del beror på vilka spelare man lyckas locka. I många år har Tre Kronor haft svårt att bygga ett starkt VM-lag och precis som vanligt tvingades man konstatera att många av de största stjärnorna helt enkelt hade annat för sig. Att förlänga semestern med ett par extra veckor kändes viktigare än att representera sitt land och därför bestod stommen av VM-truppen av spelare från SHL och den Schweiziska ligan, spetsat med en del spelare från NHL där man bland annat hoppades mycket på veteranen Jakob Silfverberg som fick äran att vara lagkapten.

Nu i efterhand vet vi att många kommer klassa årets VM som ett rejält misslyckande, förlusten mot Lettland i kvartsfinalen blev en tung smäll för ett landslag som i övrigt hade en lyckad säsong. På vägen fram till nederlaget visade man dock stundtals upp ett fint spel och under gruppspelet samlade backen Henrik Tömmernes ihop tillräckligt med poäng för att sluta fyra i poängligan och målvakten Lars Johansson stod för flertalet fina insatser. Dessutom gjorde debutanten Jonatan Berggren bra ifrån sig och talangen Leo Carlsson stärkte sina aktier inför NHL-draften.

Trots det kommer nog de flesta minnas VM mest för förlusten mot Lettland, ett litet men hockeyintresserat land vars landslag tog sig hela vägen till semifinal och tillslut stod man där med en medalj efter att ha besegrat USA i bronsmatchen. Kanada tog hand om guldet efter att ha besegrat Tyskland i finalen och för svensk del får jakten på en medalj fortsätta. Kanske kommer den nästa år?

Tre Kronors matcher i VM 
Tyskland – Sverige: 0-1
Sverige – Österrike: 5-0
Finland – Sverige: 1-2 (efter straffar)
Ungern – Sverige: 1-7
Sverige – Frankrike: 4-0
Danmark – Sverige: 1-4
Sverige – USA: 3-4 (efter förlängning)
Sverige – Lettland: 1-3

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här