Tre Kronor fick ett perfekt avslut på 2023.

Efter segrar mot Schweiz och Finland hade Tre Kronor chansen att vinna årets sista turnering men då krävdes ett gott resultat i dagens möte mot Tjeckien, som också vunnit sina två första matcher i Swiss Ice Hockey Games.

Debutantens succé

Rent spelmässigt blev det en jämn match mellan två formstarka lag där Sverige fick ett litet övertag i och med Sebastian Hartmans ledningsmål knappt kvarten in i första perioden. Halvvägs in i matchen kunde tjeckerna kvittera men ett par minuter senare återtog Tre Kronor ledningen när Pontus Andreasson gjorde sitt första landslagsmål. I slutet av perioden hade Sverige chansen att utöka till 3-1 men Marcus Sörensen lyckades inte sätta sin straff, vilket gjorde att Tjeckien fortfarande hade hoppet uppe om att kunna ta sig in i matchen.

Tre Kronor inledde den tredje perioden på ett bra sätt och när Andreasson utökade till 1-3 med sitt andra mål i matchen, och när Lukas Elvenes hittade rätt ett par minuter senare kändes den svenska segern mer eller mindre säkrad. Tjeckerna visade dock prov på fin moral och skapade en snabb reducering till 2-4 innan Daniel Vozenilek gjorde 3-4 i slutminuten.

I jakten på en kvitteringspuck plockade Tjeckien ut målvakten men då kunde Marcus Sörensen revanschera sig själv och spika slutresultatet till 3-5 med sitt mål i den tomma buren. Segern gör att Tre Kronor lämnar Schweiz obesegrade och även att man tar hem årets sista turnering.