Damkronorna fick hårt motstånd i sin avslutande gruppspelsmatch.

Damkronornas match mot Tyskland hade knappt hunnit börja innan man fick chansen att spela med en man mer på isen och väl där skapade de svenska spelarna flertalet vassa lägen att kunna ta ledningen, men målvakten Sandra Abstreiter visade varför hon rankas som en av Europas främsta på positionen. Efter en stark inledning på matchen där Sverige skapade en del press mot det tyska målet började spelet att jämna ut sig och Tyskland skulle vid ett par tillfällen utmana Emma Söderberg som fått förtroendet att vakta det svenska målet i den här matchen.

Under slutet av perioden började Sverige återigen att koppla ett litet grepp om matchen men den tyska defensiven var tät och man fick därför gå till pausvila med ställningen 0-0 på resultattavlan.

I andra perioden skapade Sverige några bra chanser men skillnaderna mellan lagen blev allt mindre och halvvägs in i matchen skedde en situation som skulle kunnat få stor påverkan, Sara Hjalmarsson drog på sig en utvisning och gav sedan domaren en knuff vilket hade kunnat resultera i ett matchstraff men som tur var blev det bara två minuter i utvisningsbåset.

I slutskedet av perioden skaffade sig Mira Hallin ett utmärkt läge att få in en ledningspuck men avslutet blev tätt utanför stolpen och det var fortsatt mållöst inför den tredje perioden.

Ett rafflande avslut – första svenska förlusten

Väl i den tredje perioden blev marginalerna mindre och varje anfall hade chansen att bli avgörande för hur matchen skulle sluta, vilket skulle göra att de svenska spelarna inte riktigt kom upp i nivå. Tyskorna däremot började få till ett bättre spel i offensiven och knappt nio minuter in i perioden kunde man även ta ledningen genom Franziska Feldmeier som till vardags håller till i SDHL-laget Linköping.

Målet satte press på de svenska spelarna men man skulle få ett gyllene läge att åter ta sig in i matchen. Två minuter innan slutsignalen drog Tyskland på sig en onödig utvisning och i det efterföljande powerplayspelet skapade Sverige flertalet riktigt bra målchanser men man lyckades inte överlista Abstreiter i den tyska kassen vilket gör att Damkronorna förlorar sin avslutande gruppspelsmatch.

Resultatet gör att båda lagen står på nio inspelade poäng men Tyskland har en match kvar att spela vilket ger dem en stor chans att vinna gruppen. För Sverige betyder förlusten att man med största sannolikhet kommer få möta antingen Kanada eller USA i den kommande kvartsfinalen.

Tyskland – Sverige: 1-0 (0-0,0-0,1-0)
1-0 Franziska Feldmeier (Haider, Botthof)
Skott: 24-32 (4-10,6-15,14-7)
Utvisningsminuter: 8-8
Publik: 1808 (Adirondack Bank Center)

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.