Under dagen ska det avgöras om Småkronorna får lämna U18-VM med en medalj. 

Efter en minst sagt intensiv period återstår det bara två matcher i årets U18-VM i Finland och nu ska det avgöras vilka tre landslag som tar medalj. Småkronorna kommer att göra upp med Slovakien och bronset medan USA och rivalen Kanada ska spela om guldmedaljerna lite senare under dagen.

Sverige – Slovakien (13:00)

Att Småkronorna spelar bronsmatch och inte final är egentligen ingen skräll eftersom man tog sig an ett favorittippat Kanada i semifinalen, men det skulle visa sig bli en oväntat jämn match som hade många olika ansikten. Kanada inledde på ett imponerande sätt och ledde med 4-0 redan efter första perioden men efter det tog Småkronorna över allt mer och inte minst under den avslutande tredjedelen av matchen var det faktiskt det svenska laget som var bäst. Trots en fin upphämtning blev det förlust med 4-5 i en match där Viggo Nordlund stod för två mål och en assist vilket gör att semifinalen blev hans bästa match hittills i turneringen.

Småkronorna kliver in i bronsmatchen som knappt favorit mot ett Slovakien som man inte mött tidigare under turneringen, men som stundtals imponerat. Inte minst i kvartsfinalen då det blev vinst mot rivalen Tjeckien men i semin mot USA hade man inte mycket att sätta emot och där blev det förlust med hela 2-7.

Slovakien har inte lyfts fram som något av de mest topptippade lagen i årets U18-VM men man har utan tvekan bra spelare i sin trupp och inför dagens match toppas den interna poängligan av talangen Luka Radivojevic som noterats för sex poäng på fem matcher. 17-åringen är son till den tidigare storspelaren Branko Radivojevic som bland annat spelade i tre olika NHL-klubbar under sin långa karriär och när det var lockout spenderade han en tid i Luleå. Precis som sin pappa har även Luka testat på spel i Sverige och två år tillbaka håller han till i Örebros organisation där det blev en SHL-debut i vintras.

USA – Kanada (17:00)

Bronsmatchen är en relativt oviss match där Sverige får ses som knapp favorit och på förhand är även finalen en öppen historia mellan två väldigt bra lag. USA och Kanada har imponerat under hela turneringen och kommer till finalen utan att ha förlorat en enda match, så man får nog säga att det är rätt lag som gör upp om guldet.

USA visade redan i gruppspelet att man skulle bli farliga och anförda av supertalangen Cole Eiserman har man gjort stor succé men man får inte glömma bort att James Hagens faktiskt imponerat ännu mer. Den lovande forwarden har skrapat ihop hela 22 poäng vilket är mest genom alla tider i U18-VM och mycket talar för att han kan finnas med i poängprotokollet även efter kvällens match. Här har USA utan tvekan en potentiell matchvinnare och samtidigt även en spelare som kommer väljas väldigt tidigt i draften nästa år.

Även Kanada har imponerat i turneringen och nu har man chansen att vinna sitt första guld sedan 2021 vilket skulle ses som en stor framgång. Precis som USA har man några riktigt lovande spelare i sin trupp och mycket kretsar kring Gavin McKenna som samlat ihop 16 poäng på sex matcher, vilket är extra imponerande med tanke på att han fyllde sexton år så sent som i december. I laget finns även Porter Martone som stundtals briljerat även om han fortfarande kan vara en smula opolerad i sitt spel, men lagkaptenen har utan tvekan varit en av turneringens främsta spelare. Allt i Kanada handlar dock inte om offensiv utan man har även imponerat i egen zon, inte minst tack vare sina duktiga målvakter där Carter George klivit fram på ett övertygande sätt.

På pappret får USA ses som knapp favorit men det här är en final där det faktiskt kan gå precis hur som helst.

Bronsmatchen sänds på SVT play med start 13:00 och finalen sänds på samma plattform med start 17:00. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här