Vi blickar tillbaka på en händelserik premiärkväll.

Redan under den sena eftermiddagen inleddes damernas Ishockey-VM och i premiären blev det en stabil seger för Damkronorna i mötet med Danmark, där slutresultatet skrevs till 3-1 och där skottstatistiken (39-5) viskade om ett stort spelmässigt övertag. Ett par timmar efter slutsignalen var det dags för nästa match att spelas, då Finland bjöd in Tjeckien till ett prestigemöte.

Drömstart för favoriten

Finland åkte till VM med siktet inställt på att åter bli en medaljkandidat men man fick en tung start på gruppspelet. Efter en mållös första period tog Tjeckien ledningen genom supertalangen Adela Sapovalivova och innan den andra perioden var över skulle man få in ytterligare ett mål, den gången med Klara Hymlarova sist på pucken. Finland skapade en del bra chanser att få in en reducering men Klára Peslarová stod för en stabil insats i det tjeckiska målet och i den tredje perioden skulle man utöka sin ledning ytterligare två gånger, där båda kom efter att Finland plockat ut sin målvakt.

– Jag tycker att det här är ett riktigt bra uttalande för oss att börja turneringen med ett sådant här spel. Vi spelade fysiskt längs brädorna, men det är bra att vi inte tog några straffar, sa Adela Sapovalivova till IIHF.com efter slutsignalen.

Tjeckien får därmed en riktig drömstart på VM och samma sak gäller USA. Förhandsfavoriten tog sig an Schweiz i sin premiär och det blev en match som på flera sätt liknade kvällens första. USA hade ett spelmässigt övertag men den inledande perioden blev mållös och det skulle dröja ytterligare några minuter innan Haley Winn kunde sätta ledningspucken.

Ju längre matchen gick desto fastare grepp kunde amerikanskorna koppla kring matchen och när Hilary Knight satte 3-0 i powerplay var segern i stort sett säkrad. Under de avslutande minuterna av matchen fick man ett mål bortdömt innan Winn kunde spika slutresultatet till 4-0 med sitt andra mål i matchen. Trots ett stort spelövertag och en trygg seger var det amerikanska lägret fullt av respekt för sin motståndare.

– Deras förbund hade uppenbarligen mycket tid att förbereda sig för denna tävling. Man kunde se att det fanns en mental styrka och enad front från dem. Jag vet inte hur många skott de blockerade i den andra perioden, sa förbundskaptenen John Wroblewski till IIHF.com