Den 11 januari. Då väntas ett beslut vara fattat om huruvida VM i Belarus ska flyttas eller inte. Nu kommer schweiziska uppgifter som pekar mot tre städer som kan ta över värdskapet från Minsk.

I tidigare intervjuer har det internationella ishockeyförbundets president, René Fasel vidhållit att idrott och politik inte bör kopplas samman och att VM i Belarus därför ska kunna arrangeras.

Men nu talar mer och mer för att värdskapet för Hockey-VM 2021 kommer att tas från Belarus, då den politiska situationen spårat ur i landet. På måndagsmorgonen hade det vitryska hockeyförbundet ännu inte fått någon information från IIHF.

Det enda som egentligen är klart i dagsläget är att mästerskapet kommer att bli av. 

– Vi kommer att genomföra Hockey-VM 2021. Två säsonger utan ett VM har vi inte råd med, säger Fasel till watson.ch.

Enligt uppgifter till RIA Novosti förväntas ett beslut kring en flytt komma senast den 11 januari.

Enligt de schweiziska uppgifterna väntas Fasel flyga till Minsk så fort han är frisk och symptomfri från covid.19. Då väntas han meddela Belarus president Aleksandr Lukasjenko att Ishockey-VM kommer att flyttas från landet.

Planen var att Sverige skulle ha spelat sina matcher i Minsk med start den 21 maj. Nu nämns i stället tre alternativ på hur mästerskapet ska arrangeras, enligt schweiziska uppgifter:

  1. Lettland tar över hela arrangemanget
  2. Ena halvan genomförs i Prag, Tjeckien.
  3. Ena halvan genomförs i Bratislava, Slovakien.

Uppgifter Fasel varken vill bekräfta eller dementera.

– Med tanke på de givna villkoren kan ett VM i Tjeckien eller Slovakien inte uteslutas, säger han.

Vidare säger han att förbundet inte utesluter att mästerskapet kan komma att spelas i en bubbla, likt Stanley Cup i våras. Det mesta talar dock för att det är en för dyr lösning.

I stället hoppas Fasel att spelarna kan vaccineras innan, så att man har möjlighet att genomföra mästerskapet med begränsad publik.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Journalist Mattias är en journalist med inriktning på ishockey som har flera års erfarenhet av bevakning och journalistik inom sporten. På uppdrag från Hockeynews.se som är en av Sveriges största webbtidningar inom ishockey så har han skrivit många läsvärda artiklar och reportage. Mattias har bevakade dessutom den senaste upplagan av Ishockey-VM på plats där han intervjuade spelare och supportrar. Kontakt: [email protected]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här