Ikväll avgörs det om Damkronorna tar sig vidare till slutspelet i VM. 

Efter några intensiva dagar står Damkronorna inför sin avslutande gruppspelsmatch och där står Frankrike för motståndet. För svensk del har inledningen av VM innehållit en seger och två förluster medan Frankrike fortfarande är på jakt efter att ta sina första poäng. Något som gör att Frankrike i praktiken redan är klara för en degradering till B-VM.

Damkronornas matcher i VM 

Tyskland – Sverige: 6-2
Sverige – Ungern: 6-2
Finland – Sverige: 4-2

En krokig väg till slutspel

Sverige kommer senast från sin hittills bästa match i VM – åtminstone rent spelmässigt. I mötet mot Finland stod man upp på ett väldigt bra sätt under inledningen av matchen och inför den avslutande perioden ledde man med 2-0 efter att Mira Jungåker utökat ledningen i slutminuten när man fick chansen att spela powerplay. Trots det blev det förlust efter att Finland höjt tempot och fått igång effektiviteten, vilket gjorde att man kunde göra fyra mål och samtidigt hålla tätt bakåt. Därmed har Damkronorna fortfarande mycket att spela om i kvällens match.

Insatserna hittills i gruppspelet gör att Sverige ligger trea i Grupp B, på samma poäng som fyran Ungern som har en något sämre målskillnad. För att ta sig vidare till kvartsfinal behöver man komma bland de tre främsta i Grupp B, medan samtliga fem lag från Grupp A går direkt vidare. Damkronorna har därmed fortfarande en god chans att ta sig vidare till slutspelet men behöver göra en god prestation i kvällens match samtidigt som Ungern helst ska förlora mot Tyskland i sin match som spelas med start 17:00.

– Det är nästan en måstematch för oss och det är där vi lägger allt fokus just nu. Vi hade ett möte igår kväll där vi luftade vad vi hade för tankar kring matchen (mot Finland, reds anm) och vi kom fram till att två perioder är vi väldigt nöjda med och vi fick matchen dit vi ville. Men vi blev lite små i tredje perioden när de får in ett mål, det är nästa steg för oss att spela så där bra i 60 minuter, säger Maja Nylén Persson till SVT.

Noterbart inför matchen är att det ser ut att bli en del ändringar i den svenska laguppställningen, detta efter att Nathalie Lidman anlänt till truppen. Backen var tilltänkt som reserv och men skadan på Paula Bergström gjorde att förbundskaptenen Ulf Lundberg kallade tillbaka till laget vilket innebär att 21-åringen högst troligen får göra sin mästerskapsdebut ikväll.

Grupp B 
  1. Finland, 12 poäng (+23)
  2. Tyskland, 6 poäng (+4)
  3. Sverige, 3 poäng (-2)
  4. Ungern, 3 poäng (-7)
  5. Frankrike, 0 poäng (-18)

Motståndarkollen

Samtidigt som Sverige fortfarande har en relativt god chans att ta sig vidare till kvartsfinal ser läget betydligt tyngre ut för Frankrike. På förhand var man rankade som det sämsta laget i gruppen och de inledande matcherna har blivit ett bevis på varför. Redan i premiären föll man med hela 1-14 mot Finland och sedan föll man även mot Ungern (2-4) innan Tyskland vann den tredje matchen med stabila 3-0. I den matchen stod visserligen Frankrike för en spelmässigt bra insats men man har haft svårt med målskyttet och är tillsammans med Schweiz turneringens sämsta när det kommer till att producera.

På pappret är Frankrike ett lag som ska ha svårt att hävda sig på den här nivån men det finns några små guldkorn som kan vara värda att hålla koll på i kvällens match. Mycket av lagets offensiv kretsar kring Chloé Aurard som till vardags håller till i collegeligan där hon producerat väldigt bra och 24-åringen hade stor del i att Frankrike lyckades ta steget upp till A-VM inför säsongen.

Trots fina meriter hos Aurard är det istället Estelle Duvin som varit bäst i laget under gruppspelet, 26-åringen har gjort två av lagets mål och dessutom varit delaktig i det tredje. Den här säsongen har spenderats i Schweiz men Duvin har tidigare varit en producerande spelare i den finska ligan och hon har även gjort fyra säsonger i den kanadensiska collegeligan. Under gruppspelet har två målvakter fått dela på förtroendet vilket gör det något oklart vem som får chansen i kvällens match, men Marguax Mameri stod för en relativt bra insats mot Tyskland och bör därför ligga bra till.

Matchen börjar 21:00 och kan ses på SVT24 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här