Nu står det klart hur Tre Kronor inledes nästa olympiska spel. 

Trots att året är 2023 och VM är säsongens enda mästerskap är det kittlande att blicka fram mot nya höjdpunkter inom landslagshockeyn och en av de största är de olympiska spelen i Milano, som går av stapeln i början av 2026. Under gårdagen presenterade det internationella ishockeyförbundet hur herrarnas gruppspel kommer se ut och där står det klart att Sverige får ta sig an värdlandet Italien, Schweiz och Kanada.

Så ser Tre Kronors grupp i OS 2026 ut

GRUPP A

Kanada 

En av de riktiga giganterna inom den internationella ishockeyn som har tagit hem flertalet OS-guld, där en av de största framgångarna kom när man vann finalen mot rivalen USA på hemmaplan i Vancouver 2010. Den gången var Sidney Crosby stor guldhjälte och 36-åringen fanns även med i laget som lyckades försvara titeln fyra år senare.
Tre möjliga stjärnor i OS-laget 2026: Sidney Crosby (Pittsburgh), Connor McDavid (Edmonton) och Nathan MacKinnon (Colorado)

Schweiz 

En relativt liten nation när det kommer till ishockey rent historisk, men som tagit stora steg framåt de senaste tio åren. Har lyckats ta flera medaljer i VM men saknar fortfarande den stora framgången i ett olympiskt spel, åtminstone på herrsidan. Borde ha goda möjligheter att göra ett fint OS 2026 men då hänger allt på om man kommer kunna använda sig av spelare från NHL, vilket är förhoppningen.
Tre möjliga stjärnor i OS-laget 2026: Kevin Fiala (Los Angeles), Nico Hischier (New Jersey) och Roman Josi (Nashville) 

Italien 

I den här gruppen är Italien utan tvekan det lag med minst förväntningar på sig men precis som vanligt kan det ge en extra skjuts i rätt riktning att få spela på hemmaplan. Trots det kommer man gå in i turneringen med vetskapen att allt annat än en fjärdeplats i gruppen skulle ses som en stor framgång.
Tre möjliga stjärnor i OS-laget 2026: Thomas Larkin (Schwenninger Wild Wings), Marco Zanetti (Lugano) och Damian Clara (Brynäs) 

Sverige

Tre Kronor är en av de rent historiskt mest framgångsrika landslagen när det kommer till olympiska spel men det är faktiskt nio år sedan man lyckades ta en medalj, då det blev silver i Sochi efter finalförlusten mot Kanada. Sedan NHL har stängt dörren till turneringen har man haft svårt att imponera, förra året nådde man visserligen semifinal men föll sedan tungt i bronsmatchen mot Slovakien (0-4). Siktet bör därför vara inställt på revansch och får man tillgång till sina NHL-spelare finns goda chanser till medalj.
Tre möjliga stjärnor i OS-laget 2026: Elias Pettersson (Vancouver), Erik Karlsson (Pittsburgh) och Linus Ullmark (Boston) 

 

Så spelas de övriga grupperna i OS 2026

Förutom gruppen där Sverige ingår spelas ytterligare två grupper men där är det fortfarande inte hundra procent klart vilka lag som kommer vara med. Det vi vet är att Finland, Tyskland och Tjeckien ingår i Grupp B men ytterligare ett lag ska vara med, men de behöver kvala sig till turneringen. I den tredje gruppen finns USA och det finns även en plats reserverad för Ryssland men där hänger allt på hur situationen i Ukraina ser ut, landet har som bekant varit uteslutna från VM de två senaste åren och det står redan klart att man inte kommer vara med i vårens världsmästerskap. I grupp B finns dessutom två lediga platser som kommer fyllas av lag som kvalar sig in till OS där länder som Norge, Danmark och Frankrike spås ligga bra till.

MER OM OS: OS i fara för NHL-stjärnorna? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här