En av Sveriges mest meriterade spelare flyttar hem igen. 

Efter mer än femton år i Nordamerika har Niklas Hjalmarsson valt att packa resväskan och flytta hem till Sverige igen, i dagarna har den meriterade backen presenterats för Hockeyettanlaget HC Dalen – som deras nya tränare i föreningens hockeyskola.

– För mig personligen så är det oerhört viktigt och värdefullt att kunna ge tillbaka lite till föreningslivet och till alla ideella krafter som det bygger på. Så jag känner en oerhörd tacksamhet över detta, säger Hjalmarsson till klubbens sociala medier.

En av Sveriges mest framgångsrika

Flytten till HC Dalen betyder att Hjalmarsson vänder hem till sina rötter, 35-åringen är nämligen född i Eksjö och har spenderat flera säsonger i Jönköping men då var HV71 klubben han spelade i. Efter att ha spelat drygt trettio matcher i A-laget under säsongen 06/07 fick den lovande backen chansen i Junior-VM och några månader senare flög han över till USA för att försöka slå sig in i Chicago Blackhawks.

Steget till världens bästa liga kan tyckas långt för en spelare som inte på allvar etablerat sig i Elitserien, men redan under sin första säsong fick Hjalmarsson chansen att debutera i NHL och sakta men säkert skulle den lovande backen få allt mer speltid i Chicagotröjan. Det slutgiltiga genombrottet kom säsongen 09/10 då han spelade 77 matcher i grundserien innan ett lyckat slutspel väntade där Chicago tillslut kunde säkra en efterlängtad Stanley cup-titel.

Under de kommande åren behöll Blackhawks sin plats som ett av ligans bästa lag och Hjalmarsson växte ut som en nyckelspelare och i sina bästa stunder en av NHL:s främsta defensiva backar. Våren 2013 lyckades man återigen vinna Stanley cup och säsongen 14/15 var Hjalmarsson med att lyfta bucklan för tredje gången. Något som gör honom till en av svensk hockeys mest framgångsrika i NHL.

En olympisk medalj

Förutom meriterna i NHL, där det förutom tio säsonger i Chicago även blev fyra i Arizona, hann Hjalmarsson med att representera Sverige vid ett flertal tillfällen. Mästerskapsdebuten skedde vid VM 2012 och två år senare var backen en del av Tre Kronors OS-lag i Sochi, där man tog sig hela vägen till final innan Kanada blev en för svår motståndare. Den rutinerade backen skulle senare även vara med i World Cup sensommaren 2016 då Tre Kronor nådde semifinal.

FAKTA: Niklas Hjalmarsson
Ålder: 35 år
Längd/Vikt: 187cm/89kg
Position: back
Moderklubb: Eksjö HC
Klubbar i karriären: Eksjö HC, HV71, Oskarshamn, Rockford IceHogs, Chicago Blackhawks, Arizona Coyotes
Meriter: 3 gånger Stanley-Cup mästare, OS-silver, U18 VM-brons.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.