Säsongens höjdpunkt äger rum i ett klassiskt hockeyland. 

Efter ett VM där Tre Kronor inte riktigt lyckades fullt ut är det dags för en ny säsong att ta vid och precis som 22/23 är det VM som blir den stora höjdpunkten. Efter ett par år i Finland och Lettland flyttar mästerskapet söderut, närmare bestämt till Tjeckien. Senast landet stod som värd för ett VM på herrsidan var 2015 och precis som nästa år var Prag och Ostrava spelorterna. Den gången inledde Sverige mästerskapet lovande genom att sluta tvåa i gruppspelet, men man föll sedan tungt i kvartsfinalen mot Ryssland där fixstjärnan Evgeni Malkin stod för två mål. Ryssland slog sedan ut USA (4-0) i semifinalen men föll med hela 1-6 i finalen mot Kanada. Trots det kanadensiska guldet blev det hemmaspelaren Jaromir Jágr som blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare, detta efter att bland annat ha gjort sex mål.

Så spelas Ishockey-VM 2024

De senaste åren har mästerskapet blivit allt större, tidigare har man haft ganska små grupper men nästa vår deltar åtta lag i varje grupp och för Sverige del väntar bland annat USA och Slovakien i gruppspelet som kommer äga rum i Ostrava.

Sveriges gruppspelsmatcher

10:e maj
Sverige – USA (20:30)
12:e maj
Sverige – Polen (20:20)
13:e maj
Sverige – Tyskland (20:20)
16:e maj
Kazakstan – Sverige (16:20)
18:e maj
Sverige – Lettland (12:20)
20:e maj
Sverige – Frankrike (20:20)
21:e maj
Sverige – Slovakien (20:20)

GRUPP A (Prag)

Kanada (regerande mästare)
Finland
Schweiz
Tjeckien
Danmark
Norge
Österrike
Storbritannien

GRUPP B (Ostrava)

USA
Sverige
Slovakien
Lettland
Frankrike
Tyskland
Kazakstan
Polen

De svenska förutsättningarna

Trots att det återstår mer än ett halvår till mästerskapet drar igång finns det redan några saker vi vet kring de svenska förutsättningarna. Under sommaren har Tre Kronor bland annat meddelat att man gör vissa ändringar på ledarsidan, efter mer än tio år lämnar Stefan Ladhe uppdraget som målvaktstränare och man plockar istället in Anthon Hansson som spenderat de senaste tre säsongerna i Brynäs. 31-åringen har tidigare även varit målvaktstränare i IK Pantern när laget höll till i Hockeyallsvenskan, samt för tre klubbar i Hockeyettan.

– Det ska bli jäkligt kul att få in Anthon i staben. Han kommer att få stort ansvar för våra målvakter, både i fråga om scouting och så klart även under turneringarna. Nu breddar vi samtidigt staben med Anthons kunskaper inom statistisk analys, vilket blir viktigt för oss. Både Stefan Klockare och Josef Boumedienne har jobbat med Anthon tidigare och är imponerade över hans engagemang och kunnande, säger förbundskaptenen Sam Hallam till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Rent spelmässigt är det alldeles för tidigt att veta hur Tre Kronor kommer ställa upp i VM, men det vi vet är att flertalet spelare från vårens trupp har valt att byta klubb. Bland det mest anmärkningsvärda är att både Henrik Tömmernes och Oscar Lindberg har lämnat Schweiz för att återvända hem till Sverige och Frölunda respektive Skellefteå, vilket skulle kunna vara positivt för landslaget. Dessutom har NHL-backen Patrik Nemeth avslutat sin mer än tio år långa sejour i Nordamerika för att testa lyckan i just Schweiz, vilket gör att han kommer finnas tillgänglig under hela säsongen.

 

Så spelas slutspelet i Ishockey-VM 2024

Kvartsfinalerna, 23:e maj
Kvartsfinal 1 – Prag (16:20)
Kvartsfinal 2 – Ostrava (16:20)
Kvartsfinal 3 – Prag (20:20)
Kvartsfinal 4 – Ostrava (20:20)
Semifinalerna, 25:e maj
Semifinal 1 – Prag (14:20)
Semifinal 2 – Ostrava (14:20)
Bronsmatch, 26:e maj
Prag (15:20)
Final, 26:e maj
Prag (20:20)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här