Nu står det klart hur årets Junior-VM kommer spelas. 

Det kan inte ha undgått någon att coronaviruset fortsatte att påverka hockeyvärlden även säsongen 2021/22 och det blev inte minst tydligt när Junior-VM skulle spelas. Turneringen hann knappt starta innan matcher började ställas in och efter några dagar valde man att pausa spelandet och skicka hem alla trupper. Nu står det klart att turneringen kan spelas färdigt – men det dröjer ett tag.

Utmanaren ersätts

Redan när turneringen blåstes av fanns det diskussioner kring när – eller om – man skulle kunna spelas vidare vid ett senare till fälle och nu är det bestämt att Augusti är den bästa tiden för detta. Precis som i vintras står Edmonton som värd och samtliga matcher ska spelas i Rogers Place, med start den 6:e augusti och finalen spelas den 20:e.

Med tanke på den långa tid som gått sedan turneringen inleddes har det internationella ishockeyförbundet tagit beslutet att man börjar om på nytt, vilket gör att juniorkronornas segrar inte kommer räknas. Dessutom låter förbundet meddela att Ryssland ersätts av Lettland, samt att inget lag kommer flyttas ned. Därmed försvinner en av juniorkronornas främsta utmanare till titeln.

Noterbart är även att man för första gången tillåter spelare som är äldre än 19 år, detta eftersom många som inledde turneringen annars inte hade fått vara med och slutföra densamma. Om det innebär att Sverige kan använda sig av succéspelaren Lucas Raymond, som inte var uttagen i JVM men som är i rätt ålder, återstår att se.

FAKTA: Så spelas Junior-VM 
Tid: 6-20 Augusti
Plats: Edmonton, Kanada (Rogers Place)
Grupp A: USA, Schweiz, Sverige, Österrike
Grupp B: Kanada, Finland, Tjeckien, Slovakien, Lettland

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.