Det bjöds på spänning när Tjeckien och Schweiz gjorde upp om VM-guldet. 

Rent historiskt brukar bronsmatcherna vara de som är öppna och lekfulla, medan finalerna ofta är tillknäppta och så blev det även i år. Finalen där Tjeckien bjöd in Schweiz till en kamp om guldet i Prag skulle visa sig bli en psykologisk maktkamp mellan två duktiga förbundskaptener där det högst prioriterade verkade vara att inte bjuda sin motståndare på något.

Det skapades visserligen en del bra chanser under inledningen av matchen, men den första perioden blev mållös och inte heller efter paus blev det några mål – detta trots sammanlagt fyra powerplay i andra perioden. Marginalerna blev därmed allt mindre inför den tredje perioden vilket gjorde att stämningen blev allt tätare uppe på de välfyllda läktarna.

Stjärnan klev fram – Tjeckien vinner VM-guld på hemmaplan

För några dagar sedan anslöt David Pastrnak till Tjeckiens VM-lag, i de två första matcherna lyckades han inte riktigt motsvara de höga förväntningarna men halvvägs in i den tredje perioden klev stjärnan fram och med sitt ledningsmål fick han hela arenan att explodera ut i ett enormt jubel. Målet var forwardens första i turneringen och det fick även spelet att bli mer öppet, nu behövde Schweizarna kliva framåt i banan för att få in en kvittering och därmed hålla liv i sin dröm om ett historiskt VM-guld.

I slutskedet av matchen plockade Schweiz ut målvakten i jakt på en kvittering men då kunde Dominik Kubalik slänga sig och få fram pucken till David Kampf som kunde peta in 2-0 vilket blev slutresultatet och säkrade ett tjeckiskt VM-guld på hemmaplan. När slutsignalen ljöd fick spelarna släppa lös sin glädje och enas i kramkalas som förde tankarna till TV-pucken.

MATCHFAKTA
Tjeckien – Schweiz: 2-0 (0-0,0-0,2-0)
1-0 David Pastrnak (Kundratek, Hajek)
2-0 David Kampf (Kubalik, Necas)
Skott: 31-32 (7-13,10-10,14-9)
Utvisningsminuter: 4-4
Publik: 17413 (02 Arena, Prag)

Schweiz gjorde på inget sätt en dålig final men trots ett bra spel får man återigen lämna en VM-final med en silvermedalj, den här gången mycket på grund av att den tjeckiska målvakten Lukas Dostal som höll nollan och visade att han är en av VM:s främsta spelare – oavsett position.

MER OM VM: Brons till Sverige efter seger mot Kanada 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här