Den gångna veckan blev det tydligt vilken inverkan svensk hockey har på NHL. 

Det är inget snack om att NHL är den bästa ligan i världen när det kommer till ishockey, men den är samtidigt starkt influerad av övriga delar av världen. De senaste femtio åren har man gått från att vara an väldigt amerikaniserad liga till att bli en internationell angelägenhet, vilket blev extra tydligt den gångna veckan då fyra av lagen slog läger på svensk mark.

När Detroit, Toronto, Ottawa och Minnesota spelade sina matcher i Aviici arena bjöds det på en publikfest men även på ett bevis på att svensk hockey har satt färg på NHL. I flertalet av matcherna klev svenska spelare fram och i den avslutande kampen mellan Toronto och Minnesota blev det passande nog William Nylander som gjorde det avgörande målet i förlängningen. Ett mål som blev ett perfekt avslut på en intensiv vecka för den svenske stjärnforwarden.

– Man kommer aldrig glömma den här upplevelsen att komma hit och spela NHL-matcher framför familj och kompisar. Det har varit mycket jobb när man varit här. Inte så mycket vila. Det ska bli skönt att komma hem till Toronto och ta det lite lugnt. Det har varit kul att vara här med familj och fans, säger Nylander till Expressen.

Veckan i Stockholm visade att svenska spelare kan prestera på den allra högsta nivån och det passar därför utmärkt att fortsätta serien där vi lyfter fram 32 blågula lirare som satt färg på världens bästa ishockeyliga.

SVENSKARNA SOM SATT FÄRG PÅ NHL – DEL 3

Florida Panthers – Gustav Forsling

Florida är en relativt ny klubb som firar 30 år just i år men det har ändå hunnit spela en hel del svenskar på den soliga östkusten. De flesta har dock bara spelat en eller två säsonger i klubben vilket gör det svårt att lyfta fram en legend eller ikon men får man ta med framtiden i beaktning så känns ändå Gustav Forsling som en god kandidat. Östgöten har visserligen bara spelat 250 grundseriematcher i klubben men har etablerat sig som en viktig spelare och den gångna säsongen var hans bästa i karriären, då noterades backen för fina 41 poäng i grundserien och hjälpte sedan laget hela vägen till final där tillslut Vegas blev en för svår motståndare. Om kontraktet förlängs ytterligare en säsong så har Forsling goda möjligheter att bli klubbens meste svensk genom tiderna, den platsen har för närvarande Marcus Nilson som spelade 327 grundseriematcher 1998-2004.

Los Angeles Kings – Mattias Norström

Los Angeles ser rent allmänt inte som någon klassisk stad när det kommer till ishockey men man har haft ett lag i NHL sedan 1967 och är en av relativt få klubbar som kan skryta med att ha haft Wayne Gretzky i sitt lag, han spelade som bekant i Kings 1988-1996. Det har även spelat en hel del duktiga svenskar i västkustlaget, Juha Widing gjorde stor succé på 70-talet och är än idag den svensk som gjort flest poäng (345) i klubben men det känns ändå givet att lyfta fram en annan populär spelare. Norström draftades visserligen av New York Rangers och gjorde även sin NHL-debut i klubben men fick sedan sitt riktiga genombrott i Los Angeles och det var där som allt lossnade. Under slutet av 90-talet blev han en nyckelspelare vilket även gjorde backklippan till en landslagsspelare med VM-guldet 1998 som främsta merit, men det blev även spel i två olympiska spel och lika många World Cups.

Det var dock i Kings som Norström lyckades som bäst och inför sin sjätte säsong i klubben fick svensken ta över som lagkapten, en roll han sedan skulle ha i sju år. Totalt spelade stockholmaren drygt 800 matcher i klubben (flest av samtliga svenskar) och han är även den enda svensk som spelat mer än tio säsonger i den svarta tröjan.

Minnesota Wild – Jonas Brodin

Minnesota är en av ganska få klubbar som är grundad på 2000-talet men det har ändå hunnit spela en hel del svenskar i den gröna tröjan och några har faktiskt lyckats väldigt bra. Kim Johnson var en viktig spelare under sin tid i klubben och var bland annat assisterande lagkapten i tre säsonger men det är ändå en annan back som satt mer färg på klubben. Jonas Brodin är fortfarande aktiv men ses som en av Minnesotas främsta backar genom tiderna och det säger en hel del, samtidigt som han är relativt okänd här i Sverige. Det beror till viss del på att han lämnade Färjestad tidigt och sedan inte varit med i landslaget mycket, 30-åringen har inte spelat i Tre Kronor sedan 2017 men då blev det som bekant VM-guld.

Värmlänningen draftades som nummer elva av Minnesota sommaren 2011 och flögs in med relativt höga förväntningar på sina axlar, men som tur var visade han sin klass direkt. Det blev nio matcher i farmarligan under första året i klubben men sedan dess har backen varit gjuten i laget. Den här säsongen är Brodins tolfte i Minnesota och med tanke på att kontraktet sträcker sig över säsongen 27/28 talar en hel del för att svensken kommer göra 1000 matcher i den gröna tröjan.

MER OM SVENSKARNA I NHL – Del 1 
Del 2

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.