Junior-VM har redan fått sin omslagspojke. 

Inför ett mästerskaps väcks det alltid frågor kring vilka spelare som kan komma sätta färg på matcherna och så även inför Junior-VM, men den här gången verkade de flesta överens. Sverige och flertalet andra länder hade visserligen bra spelare i sina respektive trupper, men det fanns en som stack ut ur mängden – Connor Bedard.

En riktigt supertalang

Precis som vanligt kryllar det av lovande spelare i Junior-VM, vissa får epitetet “supertalang” klistrat på sig men i fallet Connor Bedard kan han verkligen leva upp till det. Trots sin ringa ålder (17 år) har den unge forwarden varit känd i hockeyvärlden under flertalet år, redan säsongen 18/19 började folk få upp ögonen för en okänd poängkung på juniornivå och på West Van Academy såddes ett frö.

Den efterföljande säsongen inleddes något överraskande med en sejour i HV71:s olika juniorlag men den riktiga höjdpunkten var U18-VM där Bedard stod för 14 poäng och därmed hade stor del i Kanadas guld. Att poängen rasslade in även i WHL gjorde att forwarden seglade upp som det hockeytokiga landets nästa “golden boy”.

Förra säsongen fortsatte utvecklingen i rätt riktning, förutom hundra poäng hemma i Regina Pats gjorde Bedard på nytt succé i U18-VM och han fick dessutom chansen i JVM där 16-åringen stod för åtta poäng på sju matcher när guldet bärgades.

Vägen till framgång

Det finns många vägar till framgång och för Kanadas nästa superstjärna verkar hårt jobb och ett evigt nötande vara segerreceptet. Har man inte storleken och den fysiska styrkan gäller det att vara bra på andra saker och i Bedards fall är det två saker som sticker ut lite extra. Det första är skottet, det där precisa och snärtiga dragskottet som redan hunnit bli fruktat och som förmodligen kommer kunna vara vägvinnande även på seniornivå. Det andra är spelsinnet.

De som följer JVM har naturligtvis sett Bedards fina skott men man har även fått se ett väldigt fint spelsinne, för supertalangen spelar fram till minst lika många mål som han gör och i powerplay är 18-åringen en viktig pusselbit.

Förväntningarna

Med sina spetskunskaper är han utan tvekan turneringens främsta spelare och det är inte heller någon som skulle säga emot om man sätter Bedard som favorit till att väljas först av alla i nästa sommars NHL-draft. Det vore snarare en riktig överraskning om någon annan väljs före honom.

Samtliga lag i NHL följer naturligtvis Bedards framfart i JVM, scouterna fyller sina block med superlativ men de flesta inser även att man inte kommer få chansen att knyta honom till sig. För att få välja först i NHL-draften gäller det att man är ett av ligans sämsta lag, detta eftersom att man vill bredda toppen och även göra lite svagare lag att på sikt bli bättre. Lag som Arizona och Anaheim ligger “bra” till i och med sin placering i tabellen, men även tidigare giganter som Chicago och hockeytokiga Montréal skulle kunna få chansen att drafta en kommande guldklimp.

Väljs man som nummer ett i draften höjs förväntningarna ytterligare ett snäpp men redan på förhand förväntar sig många att Bedard ska kunna kliva in och producera i NHL redan nästa säsong. Inom ett par vintrar ska han vara en nyckelspelare i sitt lag och på sikt ska den unge kanadensaren utvecklas till en superstjärna och poängkung. Höga förväntningar att leva upp till naturligtvis och vägen dit är lång, men ser man till sin potential och kvalitén i ung ålder så känns det som att Connor Bedard har det som krävs för att bli bra. Väldigt bra. Exakt hur bra kan bara framtiden, han själv och ödet avgöra.

Tre generationer stjärnor i Kanada 

Wayne Gretzky (1979-99)
Kommentar: Den här spelaren behöver egentligen ingen närmare beskrivning. Från genombrottet i JVM säsongen 77/78 till sista matchen i New York Rangers var Gretzky en spelare med det lilla extra och under hela seniorkarriären rankades han som en av de allra bästa. Under speciellt 80-talet dominerade han tillsammans med Edmonton och med sina 2857 poäng har han nått en status ingen annan kan nå. Lägg därtill fyra Stanley cup-titlar, nio Hart trophy och det faktum att han vid hela tio tillfällen vann han NHL:s poängliga så är det inget snack – Gretzky var “the great one”.

Sidney Crosby (2005-)
Kommentar: Jakten på en efterträdare till Gretzky var både lång och svår, under 90-talet fanns det några spelare som kom upp på en hög nivå och Eric Lindros var påväg att fylla tomrummet innan skadorna satte stopp. Därför blev de kanadensiska hockeyälskarna lite extra glada när Crosby slog igenom med två fina JVM-turneringar som resulterade i ett guld och ett silver. Som rookie i NHL stod forwarden för imponerande 102 poäng och sedan dess har han befäst sin plats som en av 2000-talets främsta spelare. Vid två tillfällen har Crosby valt till ligans mest värdefulla spelare och tre gånger har han hjälpt sitt älskade Pittsburgh hela vägen till Stanley cup-pokalen. 35-åringen har inte blivit lika dominant som Gretzky men med guld i både OS och VM har han ändå lyckats leva upp till epitetet “the next one”.

Connor McDavid (2015-)
Kommentar: I och med att Crosbys karriär sakta men säkert börjat närma sig ett slut har jakten på en efterträdare till honom inletts och redan 2015 kom en fin kandidat fram. Precis som Bedard slog McDavid igenom redan i U18-VM och senare blev det även succé vid Junior-VM innan han valdes som nummer ett i draften. Redan som rookie snittade han en poäng per match och sedan dess har forwarden nått den magiska 100-gränsen fem av sex säsonger. Ett imponerande facit som gjort honom till en av världens bästa spelare. Har varit fullständigt fenomenal under inledningen av säsongen och är i sina bästa stunder i en klass för sig själv.

Nästa chans att titta på Connor Bedard är inatt då Kanada möter Juniorkronorna i den avslutande gruppspelsmatchen. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.