Inledningen av NHL-säsongen har varit högintressant ur en svensk synvinkel. 

Trots att de flesta lagen inte ens hunnit spela tio matcher har det redan hunnit hända en hel del intressanta saker i världens bästa liga – inte minst ur en svensk synvinkel. En av de största snackisarna de senaste åren har varit statusen kring Nicklas Bäckström, en höftoperation gjorde att svensken missade en stor del av förra säsongen och redan tidigare hade han en hel del skadebekymmer. Under våren var 35-åringen tillbaka på isen vilket var glädjande men åtta matcher in i grundserien har Bäckström tagit ett beslut att göra ett uppehåll från spel. Hur länge är det ingen som vet.

– Med tanke på min pågående skadesituation har jag beslutat mig för att ta en paus från sporten. Det är ett svårt beslut, men ett beslut som jag tycker är rätt för mig och min hälsa just nu. Jag vill tacka mina lagkamrater, organisationen och fansen för deras stöd under den här processen, säger Bäckström i ett uttalande.

Valbosonen draftades av Washington redan 2006 och gjorde sedan sin debut i klubben ett år senare. Till skillnad från de flesta tog Bäckström direkt en plats i laget och har aldrig spelat något för klubbens farmarlag, redan som rookie stod han för 69 poäng och blev därmed direkt en viktig spelare. Den här säsongen är svenskens 17:e i organisationen och han är en av endast två spelare i klubbens historia som lyckats göra mer än tusen poäng. Han är dessutom klubbens främste genom tiderna när det kommer till att spela fram till mål, hela 838 stycken har det blivit fördelat på 1244 matcher.

Den största framgången med Washington kom säsongen 2017/18 då laget lyckades vinna Stanley Cup efter att svensken gjort 23 poäng i slutspelet. Förutom alla bedrifter i NHL har Bäckström även lyckats bra med landslaget, redan som tonåring vann han VM-guld våren 2006 och sedan dess har det blivit ytterligare ett VM-guld (2017) och 2014 var han med i laget som tog ett OS-silver. Det återstår att se om drömmen om ett olympiskt guld får leva vidare.

Petterssons succé fortsätter

Samtidigt som framtiden är oviss för en av svensk hockeys främsta genom tiderna ser det desto ljusare ut för en spelare som med tiden kan placeras i samma kategori. Förra säsongen noterades Elias Pettersson för första gången för mer än hundra poäng (102) i karriären och under hösten har svensken visat att han fortsatt är i en väldigt fin form. I mötet mot Nashville häromnatten stod Pettersson för tre mål som gör att han klättrar upp till en andraplats i poängligan, endast två poäng bakom Jack Hughes som samlat ihop 18 poäng.

– Det är roligt att spela just nu. Jag är väldigt nöjd. Ännu en seger för oss och kul med hattricket, jag är glad att jag fick den lätta trean. Jag tror att självförtroende är allt. Även om vi inte spelar så bra som vi kan, så kan vi luta oss tillbaka på självförtroende och struktur, säger svensken till NHL.com/sv

 

HÄR ÄR TRE ANDRA SVENSKAR SOM OCKSÅ IMPONERAT I INLEDNINGEN AV SÄSONGEN

William Nylander – Toronto 

Nylander hade enorma förväntningar på sina axlar när NHL-karriären skulle inledas och nu kan man lugnt säga att 27-åringen lyckats leva upp till dem. Svensken är en av de främsta spelarna i Toronto och under inledningen av säsongen har han lyckats med bedriften att göra poäng i de nio första omgångarna – vilket är ett nytt klubbrekord. Med sina sex mål är han dessutom en av ligans främsta målgörare. Har stora chanser att göra en riktigt bra säsong.

Jonas Johansson – Tampa Bay

Är relativt okänd här hemma i Sverige efter att ha spenderat flera säsonger utan att lyckas slå igenom på allvar i NHL men nu verkar genombrottet komma. Flyttade från Colorado till Tampa Bay inför säsongen och har varit en av lagets främsta spelare under de inledande omgångarna. Har bland annat stått för en fin bedrift genom att hålla nollan två matcher i rad. 28-åringen har redan hunnit stå fler matcher (8) i NHL än han gjorde hela förra säsongen då det mestadels blev speltid i farmarligan.

Rasmus Dahlin – Buffalo

Är en av Sveriges bästa backar och håller på att utvecklas till en av NHL:s främsta på positionen. Stod för en väldigt fin säsong senast och ser ut att kunna vara minst lika bra den här vintern. Har en nyckelroll i Buffalo vilket belönats med en nytt miljonkontrakt och har snittat en poäng per match under inledningen av säsongen.

 

DEN SVENSKA POÄNGLIGAN I NHL

 1. Elias Pettersson (Vancouver) – 16 poäng (5+11)
 2. Jesper Bratt (New Jersey) – 14 poäng (6+8)
 3. William Nylander (Toronto) – 13 poäng (6+7)
 4. William Karlsson (Vegas) – 11 poäng (3+8)
 5. Joel Eriksson Ek (Minnesota) – 10 poäng (5+5)
 6. Adrian Kempe (Los Angeles) – 9 poäng (3+6)
  Mika Zibanejad (New York Rangers) – 9 poäng (2+7)
  Rasmus Dahlin (Buffalo) – 9 poäng (2+7)
  Victor Hedman (Tampa Bay) – 9 poäng (1+8)
 7. Lucas Raymond (Detroit) – 8 poäng (3+5)
  Filip Forsberg (Nashville) – 8 poäng (1+7)
 8. Erik Karlsson (Pittsburgh) – 6 poäng (2+4)
  Elias Lindholm (Calgary) – 6 poäng (2+4)
  Marcus Johansson (Minnesota) – 6 poäng (1+5)

DEN SVENSKA MÅLVAKTSLIGAN I NHL

 1. Linus Ullmark (Buffalo) – 93.9% (5 matcher)
 2. Jonas Johansson (Tampa Bay) – 92.2% (8 matcher)
 3. Jacob Markström (Calgary) – 90.1% (7 matcher)
 4. Filip Gustavsson (Minnesota) – 88.5% (5 matcher)
 5. Magnus Hellberg (Pittsburgh) – 88.2% (1 match)
 6. Anton Forsberg (Ottawa) – 87.3% (3 matcher)
 7. Arvid Söderholm (Chicago) – 86.3% (4 matcher)
 8. Samuel Ersson (Philadelphia) – 76.0% (2 matcher)

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här