Tre Kronor avslutade Karjala Tournament på bästa sätt.

Efter en blek inledning på veckan där det blev förlust mot Tjeckien lyckades Tre Kronor vinna lördagens möte mot Schweiz vilket gjorde att man trots allt hade tätkänning inför den avslutande matchen mot rivalen Finland. Värdlandet kom senast från en tung förlust mot just Tjeckien och kom in till matchen med siktet inställt på revansch, man startade även på ett lovande sätt och kunde ta ledningen i sitt första powerplay genom Henrik Borgström efter ungefär fyra minuters spel.

Trots en tung start på matchen skulle den inledande perioden trots allt bli lyckosam för Sverige, efter tio minuters spel kunde Mario Kempe kvittera och i med knappt två minuter kvar till periodpausen skulle Oscar Lindberg få in ledningspucken i Tre Kronors andra powerplay för kvällen. Laget kunde därmed lägga den första tredjedelen av matchen bakom sig med ett fint utgångsläge inför fortsättningen.

Tjeckisk seger – trots svensk vinst

Powerplay skulle visa sig bli en avgörande spelform i matchen och en bit in i andra perioden kunde Mario Kempe utöka den svenska ledningen med sitt andra mål vilket gjorde uppförsbacken allt brantare för Finland. Inte blev saken bättre när Marcus Sylvegård hittade rätt och satte 1-4 några minuter efter Kempes mål och nu kändes den svenska ledningen trygg.

Den tredje perioden blev långt ifrån bra ur en svensk synvinkel, man lyckades inte ta vara på sina chanser och drog samtidigt på sig ett flertal utvisningar. Tur i oturen var att Finland saknade skärpan i sina avslut men med två minuter kvar att spela kom en efterlängtad reducering genom Juha Jaaska. Närmare än så skulle Finland dock inte komma utan Tre Kronor kunde lämna isen med segern i behåll vilket gör att man slutar tvåa i årets upplaga av Karjala Tournament, detta efter att Tjeckien vunnit samtliga sina matcher och därmed lagt beslag på förstaplatsen.

Noterbart i dagens match är att Daniel Marmenlind fick chansen i det svenska målet och 25-åringen stod för en stabil insats och kunde lämna isen med 23 räddningar och en seger i sin debut med Tre Kronor. I övrigt lämnar Victor Ejdsell turneringen med poäng i samtliga matcher samtidigt som Mario Kempe stod för tre mål på lika många matcher. Den duon stärkte därmed sina chanser till fortsatt landslagsspel och kan återvända till Färjestad respektive Luleå med ett gott självförtroende.

Finland – Sverige: 2-4 (1-2,0-2,1-0)
1-0 Henrik Borgström (Erholtz, Vittasmaki)
1-1 Mario Kempe (Bengtsson, Alsing)
1-2 Oscar Lindberg (Heed, Frödén)
1-3 Mario Kempe (Hansson, Johansson)
1-4 Marcus Sylvegård (Ejdsell, Hardegård)
2-4 Juha Jaaska (Huuhtanen, Riikola)
Skott: 25-21 (10-11,6-6,9-4)