Sverige är en seger ifrån att få spela om medaljerna i Ishockey-VM. 

Efter lite drygt ett dygn av återhämtning är det ikväll dags för Damkronorna att kliva in i slutspelet av Ishockey-VM och man står inför en bekant utmaning. Precis som både 2022 och förra året är det Kanada som står för motståndet och det blir den första matchen i VM där det svenska laget får räknas som en stor underdog. Detta efter att Kanada vunnit tre av sina gruppspelsmatcher och även fått matchen mot regerande mästaren USA att gå till förlängning.

Sverige kommer också till kvartsfinalen med tre segrar i bagaget, men förlusten mot Tyskland gjorde att man fick nöja sig med en andraplats i gruppspelet och det är därför Kanada blivit motståndare i kvällens drabbning. Damkronorna har inga problem med skador inför matchen men man får klara sig utan Sara Hjalmarsson som är avstängd efter en förseelse i mötet med Tyskland och nu ser det ut som att talangen Ebba Hedqvist flyttas in som ersättare i andrakedjan.

– Det är tråkigt att hon blev avstängd, sen ska jag gå ut och göra det bästa av det och försöka fylla hennes plats. Det ska bli jätteroligt, det här är de roligaste matcherna man kan spela så det ska bli riktigt roligt. Det gäller att spela enkelt och veta redan innan vad man ska göra, för de är snabbt där på en, säger Hedqvist till SVT.

DAMKRONORNAS VÄG TILL KVARTSFINALEN

Danmark – Sverige: 1-3 (Wikner-Zienkiewicz, Ljungblom, Lundin)
Sverige – Kina: 8-1 (Svensson x2, Ljungblom, Wikner-Zienkiewicz, Lundin, Bouveng, Olsson, Hjalmarsson)
Sverige – Japan: 6-2 (Hedqvist, Bouveng x2, Svensson, Hjalmarsson, Johansson)
Tyskland – Sverige: 0-1 

Motståndarkollen

Trots ett stundtals väldigt bra gruppspel där man lyckades producera många chanser och mål får Damkronorna gälla som underdog i kvällens kvartsfinal och det beror till stor del på att Kanada visat sig vara en väldigt svår motståndare. För två år sedan vann man kvartsfinalen med 3-0 och även om Sverige bjöd på bra motstånd förra året så blev det seger till lönnlöven efter förlängning och rent historiskt har man ett stort övertag.

– Vi har haft ett väldigt konstigt schema sedan vi kom hit, att inte vara med första dagen och sedan ha två matcher back-to-back så att vi kan ta lite tid att återhämta oss och sedan ha en bra träning innan vi går in i medaljmatcherna. Vi är ett team som trivs i dessa situationer, så vi är glada över att gå in i kvartsfinalerna, säger Sarah Nurse till IIHF.com

KANADAS VÄG TILL KVARTSFINALEN

Kanada – Finland: 4-1 (Jenner, Maltais, Gosling, Shelton)
Schweiz – Kanada: 0-3 (Maltais, Nurse, Fillier)
Kanada – Tjeckien: 5-0 (Serdachny, O’Neill x2, Fast, Stacey)
USA – Kanada: 1-0 efter förlängning 

Matchen börjar 23:00 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här