Damkronorna gör sig redo för säsongens första landslagssamling. 

Efter en ovanligt lång 21/22 har den nya säsongen inletts och i början av november är det dags för Damkronorna att spela sin första turnering. Women’s Euro Hockey Tour står på schemat och går av stapeln i Åbo. Under gårdagen presenterade Ulf Lundberg vilka spelare som får åka med till Finland och det var en positiv förbundskapten som talade inför den samlade presskåren.

– Ett bra tillfälle att fortsätta utveckla vår högintensitetshockey och samtidigt få många svar på individnivå. Stommen i truppen består av spelare från VM senast, men det finns också ett gäng debutanter och några som inte varit med på länge, sa Lundberg på gårdagens presskonferens.

Skrällen – stjärnans comeback

I stora drag ser truppen ut som den gjorde under förra säsongen, men det finns ett anmärkningsvärt utropstecken. Efter att ha avslutat karriären våren 2020 såg Fanny Rask ut att ha gjort sitt men under slutet av förra säsongen gjorde hon comeback i SDHL med Djurgården och efter en stark inledning på hösten får forwarden chansen i landslaget igen. 31-åringen gjorde VM-debut 2015 men hade dessförinnan även varit med i OS 2014 och på meritlistan finns totalt fem mästerskap, samt ett SM-guld som kom med AIK säsongen 12/13.

Talangerna får chansen

I Lundbergs trupp finns en hel del rutinerade spelare med men även flertalet unga talanger med framtiden för sig. Bland dessa finner vi ett ung målvaktspar där båda är födda på 2000-talet och på backsidan finns 17-åringen Mira Jungåker som gjorde succé i sommarens VM. Noterbart är att ingen back i truppen är över trettio år vilket tyder på att det här kan vara grunden till ett lag som håller i många år framöver.

Bland de lovande spelarna finns även Wilma Sundin som fått något av ett genombrott i Modo under hösten och Lova Blom som gjort fem mål under hösten i Djurgården, 19-åringen debuterade i Damkronorna redan förra säsongen och då stod hon för fyra poäng på lika många matcher. Något som lovar gott inför turneringen i Finland.

Damkronornas trupp till Women’s Euro Hockey Tour

Målvakter

1. Ida Boman (Djurgården)
30. Frida Axell (Luleå)

Backar

2. Paula Bergström (Long Island University)
3. Anna Kjellbin (Luleå)
4. Linnéa Andersson (Modo)
5. Annie Silén (Leksand)
6. Josefine Holmgren (Djurgården)
7. Mira Jungåker (HV71)
12. Maja Nylén-Persson (Brynäs)

Forwards

13. Emma Murén (Färjestad)
14. Wilma Sundin (Modo)
17. Sofie Lundin (Ohio State University)
18. Jenny Antonsson (Brynäs)
20. Fanny Rask (Djurgården)
21. Lova Blom (Djurgården)
22. Hanna Thuvik (Brynäs)
23. Julia Östlund (Djurgården)
24. Felizia Wikner-Zienkiewicz (Brynäs)
25. Lina Ljungblom (Modo)
26. Hanna Olsson (Frölunda)
27. Elin Svensson (HV71)
29. Olivia Carlsson (Modo)

Damkronornas spelschema i Women’s Euro Hockey Tour

8 november
Tyskland – Sverige (15:00)
9 november
Sverige – Tjeckien (15:00)
10 november
Finland – Sverige (13:30)
12 november
Sverige – Schweiz (13:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här