Juniorkronorna ställdes på prov i sin VM-premiär.

Juniorkronorna går in i sensommarens VM med höga förväntningar på sig men man skulle visa sig få en ganska tuff inledning på mästerskapet. I onsdagskvällens premiär mot Schweiz lyckades man inte riktigt få spelet att fungera i första perioden, istället var det schweizarna som tog för sig ute på isen. En anledning till att Schweiz kunde föra matchen var att Sverige drog på sig inte mindre än tre utvisningar redan i första perioden, vilket höll på att straffa sig, men det var fortfarande mållöst när tjugo minuter var spelade.

Succéspelarens smakstart

Efter att ha inlett matchen på ett ganska mediokert sätt höjde sig Juniorkronorna ett snäpp under andra perioden, man skapade flertalet bra chanser och med lite drygt tre minuter kvar att spela skulle det ge resultat. Inför turneringen pratades det mycket om Simon Edvinssons betydelse i laget och det var just han som spelade fram till Daniel Torgersson som kunde sätta den viktiga ledningspucken.

Inför tredje perioden kände Schweiz att man fortfarande hade en god chans att få med sig en seger i premiären men Torgerssons mål skulle visa sig bli viktigt för utgången av matchen. Mindre än minuten in i kvällens tredje akt skulle den lovande forwarden som kommer från en stark säsong i AIK hitta rätt ytterligare en gång och sedan dröjde det bara tio sekunder innan Isak Rosén kunde utöka ledningen till 3-0.

Ett spännande avslut

Att leda matcher med just 3-0 brukar beskrivas som knepigt och det fick de svenska spelarna erfara, knappt nio minuter in i tredje perioden kunde Attilio Biasca reducera och lite drygt en minut senare skulle man få in ytterligare ett mål – den gången genom Dario Allenspach som snyggt kunde placera upp pucken i Jesper Wallstedts vänstra kryss.

Flera av de svenska spelarna hade en tung premiär och det gällde inte minst Theodor Niederbach, den lovande forwarden spelade visserligen fram till ett av Torgerssons mål men drog på sig två utvisningar och med knappt sju minuter kvar av tredje perioden åkte han ut 5+10 efter att ha tacklat en av de schweiziska spelarna så denne slog huvudet i sargen.

Utvisningen satte Juniorkronorna i en svår sits och Schweiz lyckades skapa en ordentlig press mot det svenska målet men Wallstedt stod pall för uppgiften och Sverige kan lägga premiären bakom sig med en seger. Men det satt långt inne.