Tjeckien skulle kunna ställa ett starkt lag på banan när det vankas VM. 

Än är det bara mars månad men det är bara några veckor kvar innan uppsnacket inför årets Ishockey-VM drar igång på allvar. I och med att säsongens avslutande turnering i Euro Hockey Tour spelas kommer de olika landslagen börja få förstärkningar från Nordamerika och för Tjeckien finns det säkerligen stora förhoppningar om att kunna ställa upp med ett starkt lag nu när man står som värd för mästerskapet.

I nuläget är det väldigt få spelare som kan vara garanterade en VM-biljett men vi tänkte ge er en liten överblick kring hur läget ser ut i NHL, där Tjeckien har drygt trettio spelare varav flera håller till i lag som ser ut att missa slutspelet och därmed kan bli högaktuella för spel i landslaget.

10 stjärnor som kan förstärka Tjeckien i VM 2024

Ondrej Palat (forward)

Tjeckien är inne i något som ser ut som en evig generationsväxling men det finns utan tvekan duktiga spelare i NHL och Palat är en av dessa. 32-åringen är en av landets mest meriterade spelare som bland annat vunnit två Stanley cups med Tampa Bay men som sedan 2022 håller till i New Jersey, där han noterats för 26 poäng på 52 matcher den här säsongen. I nuläget ligger Devils bara sexa i sin division och löper därmed stor risk att missa slutspelet, vilket skulle kunna göra Palat till en möjlig förstärkning i ett tjeckiskt VM-lag.

Dominik Kubalik (forward)

Tjeckisk hockey är förknippad med ett offensivt och underhållande spel och i just så skulle man kunna beskriva Kubalik, som i sina bästa stunder håller en väldigt hög klass. 28-åringen debuterade i NHL 2019 och gjorde succé i Chicago men sedan dess har han inte riktigt lyckats ta nästa kliv. Förra säsongen stod forwarden för 45 poäng i Detroit innan han sedan flyttade till Ottawa där det gått lite tyngre i vinter och det har även gått motigt för laget som ligger hopplöst sist i sin division. Kubalik kan därmed bli en VM-spelare vilket förmodligen vore väldigt positivt för Tjeckien eftersom han gjorde stor succé med åtta mål på lika många matcher i VM förra året, vilket även bidrog till att han blev uttagen i turneringens Allstar team.

Petr Mrázek (målvakt)

Ska Tjeckien lyckas i VM gäller det att ha ett bra målvaktsspel och som läget ser ut nu vore Mrázek en riktig drömförstärkning. 32-åringen är landets största stjärna på positionen och håller till i ett lag (Chicago) som inte ser ut att ta sig vidare till slutspelet. Något som öppnar dörren för att Mrázek ska kunna vara med i VM vilket vore hans första mästerskap sedan 2017. Har hunnit representera fem klubbar i NHL och är i sina bästa stunder en målvakt som håller väldigt hög klass.

Jiri Kulich (forward)

Buffalos bygge ser lovande ut men det verkar dröja ytterligare något år innan man blir att räkna med på allvar. Det finns gott om potential i truppen och i form av Jiri Kulich har man en av ligans mest lovande talanger, även om han mestadels fått spendera tid i farmarlaget den här säsongen. Det har dock blivit ett inhopp i NHL och vid Junior-VM visade han sin klass. 19-åringen är en av Tjeckiens största framtidshopp och det känns som att en hel del talar för att Kulich kommer få chansen att göra VM-debut om ett par månader.

Jakub Vrána (forward)

Här har vi en av Tjeckiens mest rutinerade spelare som potentiellt sett skulle kunna bli en fin förstärkning. 28-åringen har tidigare visat sin klass i klubbar som Detroit och Washington – där han vann Stanley Cup – men den här säsongen har det dessvärre gått betydligt tyngre. Under förra säsongen blev det en flytt till St Louis där det började lovande men under den här vintern har forwarden inte imponerat och det har därför blivit en hel del tid nere i farmarlaget, där han visserligen spelat väldigt bra. Missar St Louis slutspelet skulle Vrána kunna bli en möjlig joker i ett tjeckiskt VM-lag.

Radko Gulas (back)

Anaheim har det väldigt tufft och ser ut att missa slutspelet vilket kan öppna dörren för Radko Gulas som är en av Tjeckiens främsta backar. 33-åringen har hunnit spela drygt 700 matcher i NHL och har stundtals visat upp ett väldigt fint spel, inte minst under sina fyra säsonger i Philadelphia (2015-19). Var med i OS-truppen redan för tio år sedan och har även varit med i tre världsmästerskap där det senare var 2019.

Filip Zadina (forward)

Man kan säga att Zadina för några år sedan var där Kulich är nu. En firad talang med skyhög potential, men som dessvärre inte riktigt lyckats leva upp till de högt ställda förväntningarna. Blixtrade stundtals till under sina fem säsonger i Detroits organisation men tillhör numera San Jose där det blivit 20 poäng på 57 matcher i vinter. Var med i VM-laget för tre år sedan och är utan tvekan en spelare som vore en fin förstärkning även i år.

David Jiricek (back)

Tjeckien har som sagt var några väldigt lovande spelare på gång och Jiricek är utan tvekan en av de största framtidshoppen. 20-åringen briljerade i Junior-VM förra säsongen och gjorde sin VM-debut redan 2022, vilket säger en del om hur mycket Tjeckien hoppas att det här kan bli en kommande storspelare. Har spelat en hel del i Columbus den här vintern men det har även blivit tid i farmarligan där han gjort succé, så formen ser ändå ut att vara relativt god och eftersom Columbus ligger toksist i sin division bör backen vara högaktuell för VM.

Jan Rutta (back)

Här har vi en spelare som – om han själv vill – borde vara självskriven i Tjeckiens trupp till VM. 33-åringen har mängder av rutin och kan bland annat stoltsera med att han har vunnit Stanley cup två gånger med Tampa Bay. Nu är han inne på sin sjunde säsong i världens bästa liga och även om det gått ganska tungt för San Jose så har Rutta spelat bra. Har tidigare varit med i två VM men det senaste var för fem år sedan, så det vore hög tid att dra på sig landslagströjan igen.

David Rittich (målvakt)

Vi rundar av med en spelare som just nu spelar i ett lag som ser ut att nå slutspelet, men det är långt ifrån självskrivet eftersom Los Angeles bara har några få poängs marginal till ett par av lagen som jagar dem i pacific division. Skulle Kings missa slutspelet kommer det tjeckiska förbundet förmodligen ringa Rittich så fort det bara går, för även om Mrázek är den största stjärnan på positionen så är det 31-åringen som imponerat mest den här säsongen. Rittich har dessutom bara varit med i ett VM tidigare vilket skulle kunna göra att ett mästerskap på hemmaplan lockar lite extra.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.