Idag ska det avgöras om Sverige får vara med och spela om medaljerna i U18-VM. 

Den svenska inledningen på U18-VM på hemmaplan inleddes på ett sätt som var både bra och dåligt. Rent resultatmässigt blev det förlust både i premiären och i den andra matchen, men rent spelmässigt fanns det en hel del saker som såg positiva ut. I mötet mot Kanada stod man upp på ett väldigt bra sätt och hade effektiviteten varit bättre i powerplay hade man kanske kunnat få med sig ett bättre resultat än 2-4. Även i matchen mot USA såg det stundtals bra ut och inför den tredje perioden låg man bara under med uddamålet.

I gårdagens match mot Finland fick de svenska spelarna allt att stämma, då fick man med sig ett bra resultat (seger med 6-1) samtidigt som spelet överlag såg väldigt bra ut. I den matchen fungerade även powerplayspelet på ett bättre sätt än tidigare, samtidigt som defensiven var stabil. Något som känns lovande inför dagens kvartsfinal mot Slovakien.

– Vi har ju mött Slovakien en gång och de har skickliga spelare som sticker ut och kan spela på lite kontringar och sånt så det gäller att vi gör jobbet över 60 minuter och håller ihop som vi gör i dag. Vi ska göra allt för att vinna, säger förbundskaptenen Andreas Karlsson till SVT.

Tre spelare som inlett turneringen lovande

  1. Mira Jungåker. En rutinerad talang som är en av Sveriges viktigaste spelare i jakten på medalj. Är offensivt skicklig och har potential att bli en spelare av högsta klass. Kan få en avgörande roll i dagens match.
  2. Hilda Svensson. Lagkamrat till Jungåker i HV71 som också inlett turneringen på ett övertygande sätt. Har spetsegenskaper som gör henne till en av turneringens främsta spelare och i matchen mot Finland klev hon fram på ett bra sätt. Är bara sexton år men kan mycket väl få debutera i Damkronorna innan säsongen är över.
  3. Emilia Hallbeck. Får inte så mycket uppmärksamhet men är en väldigt lovande spelare som har ett väl utvecklat spelsinne, vilket hon visat en hel del av hittills i turneringen. Gör succé i Frölunda och kan mycket väl bli en spelare som klubben bygger sin offensiv kring i framtiden.

Motståndarkollen

Eftersom Slovakien spelade i grupp B har det inte skrivits så mycket om laget, men man har haft en ganska händelserik start på mästerskapet. I premiären tog man en viktig seger (6-3) mot Japan efter att Nela Lopusanova gjort tre av lagets mål och hon skulle senare även göra mål i mötet mot Schweiz. Även den matchen vann man (4-1) vilket gjorde den sista matchen mot Tjeckien till en ren gruppfinal. Lagets tredje match i turneringen blev den mest underhållande, Tjeckien tog visserligen tidigt ledningen i boxplay men Slovakien gav aldrig upp och skapade spänning genom att reducera till 3-4 i slutminuterna men man föll tillslut vilket gjorde att Tjeckien tog hand om förstaplatsen i gruppen. Trots det kan Slovakien vara nöjda med hur insatsen var, både i matchen och gruppspelet överlag.

Tre spelare som inlett turneringen lovande 

  1. Nela Lopusanova. Visst, Grupp B var inte riktigt lika stark som den Sverige deltog i men det är ändå imponerande att göra sex mål på tre matcher. Speciellt om man bara är fjorton år gammal. Blir utan tvekan en spelare som Sverige måste hålla ögonen på.
  2. Hana Krákorová. Den här lovande backen var med redan förra året men har tagit stora steg sedan dess. Är en av turneringens främsta på positionen och blir en spelare som Slovakien kommer använda sig mycket av om man får chansen i powerplay.
  3. Zuzana Dobiasova. Lopusanova har imponerat mest hittills men Dobiasova har också varit väldigt bra under inledningen av turneringen. Är lagkapten och tar ett stort ansvar i offensiven, vilket hennes fyra mål är ett kvitto på.

 

Statistik inför matchen

Gjorda mål
Sverige – 11
Slovakien – 13

Insläppta mål
Sverige – 11
Slovakien – 8

Powerplay
Sverige – 16.67%
Slovakien – 10.00%

Boxplay 
Sverige – 66.67%
Slovakien – 62.50%

Matchen startar 16:00 och kan ses på SVT1 samt SVT play.

DAGENS MATCHER
Sverige – Slovakien (16:00)
Schweiz – Japan (16:00, placeringsmatch)
Finland – Tjeckien (20:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här