Småkronorna fick en perfekt start på U18-VM.

Trots att man kom till VM som regerande fanns det vissa tveksamheter kring hur väl Småkronorna skulle stå sig i årets upplaga, detta efter att många av nyckelspelarna tackat för sig. Andra lag kom till mästerskapet med starka uppställningar och redan i första matchen skulle man få ett ordentligt test i form av Kanada. Riktigt så blev det inte. Sverige var nämligen fullständigt överlägsna och fick en riktig drömstart när man vann premiären med hela 8-0.

En riktig drömstart

Öppningsmatcher brukar kunna vara en aning tillknäppta men så blev det inte den här gången, redan efter tre minuters spel kunde Sverige ta ledningen genom Otto Stenberg och sedan rann det bara på. Lite drygt en minut senare utökade Noel Nordh och efter knappt fjorton minuters spel stod det hela 5-0 , vilket fick Kanada att byta ut Carson Bjarnarson i målet. Något behövde man göra för att ändra matchbilden.

Trots en ny målvakt mellan stolparna hade Kanada svårt att få igång sitt spel, man skapade visserligen en hel del chanser men den riktiga udden saknades och det hjälpte knappast att blicka upp på resultattavlan. I andra perioden kunde Zeb Forsfjäll göra Småkronornas första mål i powerplay vilket innebar 6-0 och under den avslutande tredjedelen skulle man göra ytterligare ett mål i spelformen. Med fyra minuter kvar att spela spikade Felix Unger Sörum slutresultatet till 8-0 och den svenska drömstarten var därmed ett faktum.

Talangens formbesked

Segern var till stor del en riktig laginsats där många spelare klev fram, inte minst målvakten Noah Erliden som räddade 30 skott och fick inleda turneringen med en hållen nolla. En annan som visade upp sig från sin bästa sida var Axel Sandin-Pellikka. Den på förhand uppsnackade backen klev in i turneringen med höga förväntningar på sig och visade direkt att det minsann var befogat, i premiären stod 18-åringen för ett mål och spelade fram till ytterligare fyra. Ett finare formbesked går inte att få.

– Han är en väldigt bra spelare, jag gillar att spela bredvid honom. Han är enkel att spela tillsammans med och gör ett bra jobb i varje back, sa backkollegan Theo Lindstein till IIHF.com efter slutsignalen.

Kanada – Sverige: 0-8 (0-5,0-1,0-2)
0-1 Otto Stenberg (Willander, Sörum)
0-2 Noel Nordh (Sandin-Pellikka)
0-3 Noah Dower Nilsson (Sandin-Pellikka, Forsfjäll)
0-4 Axel Sandin-Pellikka (Stenberg, Lindstein)
0-5 Anton Wahlberg (Forsfjäll)
0-6 Zeb Forsfjäll (Lindstein, Sandin-Pellikka)
0-7 Otto Stenberg (Wahlberg, Sandin-Pellikka)
0-8 Felix Unger Sörum (Stenberg, Wahlberg)
Skott: 30-24 (9-10,12-9,9-5)
Utvisningsminuter: 60-6
Publik: 1998 (Raiffeisen Arena)

Småkronornas nästa match spelas redan imorgon då Slovakien står för motståndet. Den matchen startar 18:30.