Det blev en tuff start på ungdoms-OS för Sverige.

Uppståndelsen kring U18-VM på hemmaplan hade knappt hunnit lägga sig innan det var dags för nästa mästerskap, den här gången stod ungdoms-OS i Italien på agendan och Sverige hade bland annat skickat iväg ett ishockeylandslag på damsidan. I söndagens premiär stod Tjeckien för motståndet och det skulle visa sig bli en relativt tuff start på mästerskapet.

Ett rafflande avgörande

Under inledningen av matchen kände lagen lite på varandra och första perioden var egentligen mer präglad av en slags maktkamp ute på isen, rent spelmässigt bjöds det inte på någon vidare underhållning och första perioden blev mållös. Ju längre matchen gick skulle spelet komma igång allt bättre och i början av andra perioden kunde Tjeckien ta ledningen genom Viktorie Jílková som till vardags spelar i den tjeckiska andraligan.

Den svenska kvitteringen skulle dock bara dröja en minut, då klev Evelina Arvidsson fram och gjorde lagets första mål i turneringen vilket väckte ytterligare liv i matchen. Rent spelmässigt var Tjeckien snäppet bättre i perioden men resultatet stod sig. I tredje perioden pendlade spelet mellan lagen men när Stella Sjöberg satte 2-1 återstod det bara två minuter och då var en svensk seger väldigt nära. Tjeckiskorna hade därför pressen på sig men skulle hinna kvittera och därmed tvinga fram både förlängning och senare straffar där Linda Vocetková blev stor matchvinnare.

Sverige förlorar därmed premiären efter straffar och ser man till hur hela matchen var så är det nog rättvist att Tjeckien får med sig segern, man skapade överlag fler chanser och hade inte Maja Helge gjort en strålande insats mellan stolparna så hade nog segern kommit redan under ordinarie speltid.