Gruppspelet i ishockey-VM går in i en avgörande fas. 

Tiden går väldigt fort och nu börjar gruppspelet i VM att närma sig sitt slut, vilket även gör varje match lite extra viktig. Nu gäller det att skrapa ihop tillräckligt många poäng för att först och främst nå kvartsfinal, men även placera sig så att man kan få en gynnsam lottning. I eftermiddag är det dags för Tre Kronor att spela sin näst sista match innan slutspelet – dit man redan är kvalificerade – och det är grannen Danmark som står för motståndet.

Det svenska utgångsläget

Sett till förväntningarna inför premiären sitter Sverige i en relativt bra sits. Inför de avslutande två matcherna ligger man tvåa i Grupp A och rent teoretiskt kan det fortfarande bli gruppseger men då krävs dels ett bra resultat mot Danmark, men även mot USA i morgondagens match. Blir det seger idag kan det räcka med seger efter förlängning eller straffar i gruppavslutningen, då är förstaplatsen säkrad. USA har visserligen en bättre målskillnad men i VM är det inbördes möten som gäller. Med det sagt krävs det åtminstone en poäng i dagens match för att fortfarande ha chansen att bli gruppvinnare.

Sverige kommer senast mot en på flera sätt bra match mot Frankrike där en effektiv första period gjorde att man kunde vinna med 4-0. I matchen klev målvakten Lasse Johansson fram ytterligare en gång och Fabian Zetterlund stod för två mål, dessutom noterades backen Henrik Tömmernes för hela tre assist.

Den interna poängligan i Tre Kronor

 1. Henrik Tömmernes, 8 poäng (0+8)
 2. Jonatan Berggren, 5 poäng (2+3)
  Lucas Raymond, 5 poäng (1+4)
 3. Oscar Lindberg, 4 poäng (3+1)
  André Petersson, 4 poäng (1+3)

Motståndarkollen

Det har alltid funnits en form av rivalitet mellan Sverige och Danmark, inte minst inom fotbollen men på senare år har det även hettat till när de båda länderna mötts i rinken. Stundtals har danskarna bjudit på väldigt bra motstånd och våren 2021 tog man en fin skalp genom att vinna sin allra första VM-match mot Tre Kronor. Förra året missade laget kvartsfinal med minsta möjliga marginal och även den här gången ser det ut att bli en riktig rysare. Med två matcher kvar att spela ligger Danmark femma i gruppen, en poäng efter fyran som visserligen spelat en match mer. Problemet för danskarna är att det återstår två tuffa matcher mot Sverige och Finland medan Tyskland möter Frankrike i sin avslutande match.

Danmarks resa under VM har varit en blandning av högt och lågt, i premiären besegrades Ungern och sedan vann man mot Frankrike efter förlängning men sedan har det gått betydligt tyngre. Man besegrade visserligen Österrike efter en stark avslutning men har sedan förlorat mot både Tyskland och USA, vilket gör att vägen till slutspelet är minst sagt svår.

Ur svensk synvinkel är det glädjande att det danska laget är fyllt till bredden med profiler som har ett förflutet inom den svenska klubbhockeyn, i målet har man förlitat man sig på Frederik Dichow som håller till i Frölunda men en befarad hjärnskakning i mötet med USA gör att han ser ut att missa resten av VM. I truppen finns ytterligare sju SHL-spelare. Dessutom har man Mikkel Aagaard som gjort succé i Modo, samt ett par rutinerade spelare som tidigare hållit till i svenska klubbar. Lagets största stjärna är utan tvekan forwarden Nikolaj Ehlers som är en viktig kugge i Winnipeg och som gjort sju poäng hittills i VM, men det är även värt att hålla ögonen på Mikkel Bödker som spelat drygt 700 NHL-matcher men som spenderat den gångna säsongen i HV71.

Den interna poängligan i Danmark

 1. Nikolaj Ehlers, 7 poäng (4+3)
 2. Markus Lauridsen, 6 poäng (0+6)
 3. Nicklas Jensen, 5 poäng (1+4)
 4. Niklas Andersen, 4 poäng (1+3)

Matchen börjar 15:20 och kan ses på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här