Det väntar en fullspäckad dag i hockeyns tecken. 

Efter några intensiva dagar är det dags för damernas Ishockey-VM att gå in i nästa fas, nämligen slutspelet. Under dagen spelas de fyra kvartsfinalerna där fyra lag tar sig vidare och har chansen att få spela om medaljerna – och där Damkronorna hoppas finnas med.

Så spelas dagens kvartsfinaler

Finland – Schweiz (16:00) 

Tidigare under VM har matcherna som tidigast spelats klockan 17 men nu när kvartsfinalspelet drar igång har man fått flytta fram den första matchen en timme. Det gör att Finland och Schweiz kommer spela sin match redan klockan tio (lokal tid), vilket kan visa sig bli en utmaning. Det kan visa sig bli en viktig detalj med tanke på att Schweiz har ett dygn kortare återhämtning efter sin avslutande gruppspelsmatch, jämfört med Finland.

På pappret är det här ett möte mellan två ganska jämna lag där Finland har en bredare trupp men där Schweiz har spets och rutin som kan visa sig bli värdefull. Lagen känner varandra väl efter att ha mött varandra många gånger de senaste åren och så sent som i måndags spelade man mot varandra, den gången blev det finsk seger med 5-2 efter att Jenni Hiirikoski varit inblandad i fyra av målen och den rutinerade backen kommer säkerligen spela en nyckelroll även i dagens match.

– Det var en stor lättnad efter segern. Man måste naturligtvis komma ihåg att spelformatet i turneringen möjliggör flera saker i gruppspelet. Det här projektet följer tidsplanen, vi tar energin från den här segern till kvartsfinalen, sa Finlands förbundskapten Juuso Toivola till Yle efter matchen.

Hos Schweiz finns det som sagt var värdefull rutin, Lara Stalder gör sitt fjärde VM som lagkapten och hon gjorde sin mästerskapsdebut redan 2011. Genom åren har forwarden hjälpt Schweiz att ta steg framåt och den stora framgången hittills kom 2014 då man lyckades spela hem ett olympiskt brons. Trots stjärnans rutin talar en hel del för att målvakten Andrea Brändli blir ännu viktigare i kvartsfinalen, 26-åringen imponerade i gruppspelet och står nu inför en ny utmaning mot ett lag med många offensiva hot. Vinner hon den interna kampen är mycket vunnet för Schweiz.

Tjeckien – Tyskland (19:30)

Medan Finland och Schweiz redan hunnit känna på varandra blir kvällens möte mellan Tjeckien och Tyskland turneringens första kamp mellan de båda länderna. De senaste åren har Tjeckien etablerat sig som ett av världens 4-5 främsta landslag och man går därför in i den här matchen som favorit, men det gäller att inte underskatta sin motståndare.

Tyskland har inte varit förknippat med ishockey på damsidan men man har börjat ta steg i rätt riktning och under gruppspelet har ett hårt jobb burit frukt. Den stora bedriften kom i mötet med Sverige där man lyckades vinna efter att Franziska Feldmeier gjort matchens enda mål och den hjälpte tyskorna till att vinna gruppen. Något få hade vågat drömma om på förhand.

En stor del i framgången kan tillskrivas målvakten Sandra Abstreiter som varit fullkomligt lysande mellan stolparna och 25-åringen kommer få en nyckelroll i kvällens kvartsfinal. Ska Tyskland ha en chans att skrälla måste hon vara minst lika bra som i gruppspelet. Här har vi en intressant match i matchen efter som tjeckiskan Klára Peslarová också är en väldigt bra målvakt.

För Tjeckien är allt annat än seger ett misslyckande och det finns gott om spelare som vet vad som krävs för att ta landslaget långt i mästerskap, man har många rutinerade spelare men även en riktig supertalang i Adela Sapovalivova som bara är sjutton år men som redan hunnit samla på sig två VM-brons. Hon har dessutom gjort tre poäng på fyra gruppspelsmatcher vilket säger en hel del om hennes kvalité, inte minst eftersom man spelat fyra väldigt tuffa matcher mot bra lag.

Kanada – Sverige (23:00)

När natten närmar sig är det dags för Damkronorna att ge sig in i sin kvartsfinal och det blir lagets tuffaste utmaning hittills i VM. Rent traditionellt har Sverige haft svårt mot Kanada men man har på senare tid närmar sig och förra året lyckades man ta lagens kvartsfinal till förlängning. Senare under dagen kommer vi att göra en djupdykning inför matchen men det vi kan säga redan nu är att Damkronorna får klara sig utan Sara Hjalmarsson som blivit bestraffad med en match avstängning efter en situation i mötet med Tyskland häromdagen.

– Jag måste säga att jag är förvånad, med tanke på flera värre förseelser i turneringen som inte ens har renderat i utvisning, men vi accepterar IIHF:s beslut, säger  förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT.

USA – Japan (02:30)

Här har vi ett möte som egentligen bara kan gå på ett sätt, men det blir även en intressant kamp mellan två lag som kommer in i kvartsfinalspelet med en god känsla. Japan såg länge ut att degraderas från A-VM men en heroisk insats i gruppavslutningen mot Danmark, där man vann med 3-0, resulterade istället i att man tog sig vidare till kvartsfinal.

– Vi förlorade våra tre första matcher, men vi förblev självsäkra och motiverade och försökte bara göra mål när vi var tvungna. Idag är vi nöjda med hur vi spelade och med resultatet, och vi ser fram emot att spela mot USA på torsdag, sa Akane Shiga till IIHF.com efter slutsignalen.

Trots en fin insats mot Danmark går Japan in i nattens kvartsfinal som en gigantisk underdog, detta eftersom man möter de regerande mästarna. På hemmaplan. USA:s väg till slutspelet har varit spikrak och efter tre segrar lyckades man även besegra rivalen Kanada, även om det krävdes förlängning för att få till ett avgörande. Många av de förväntade nyckelspelarna har levererat men det finns även ett ruggigt sparkapital i ett par stjärnor som inte riktigt kommit upp i nivå.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här