USA spänner musklerna inför nästa säsongs höjdpunkt i hockeyvärlden. 

VM i all ära men de flesta är överens om att nästa säsongs riktiga höjdare i ishockey blir 4 Nations Face-off, den nystartade turneringen där fyra av världens bästa landslag ska göra upp om segern. Det som gör turneringen extra intressant är det faktum att den spelas i Nordamerika mitt under säsongen, vilket gör att stjärnorna från NHL kan vara med. Tidigare har vi rapporterat om vilka spelare som Tre Kronor presenterat och precis som det svenska landslaget kommer USA förmodligen till turneringen med ett väldigt starkt lag. Här är de sex första spelarna som fått en biljett till 4 Nations Face-off 2025.

– Vi har så många fantastiska spelare idag i vårt land som spelar i NHL och dessa första sex har en enorm mängd talang och kommer att fungera som en solid kärna för vårt lag, säger Bill Guerin som är General Manager i landslaget, till förbundets hemsida.

Här är USA:s första spelare i truppen till 4 Nations

Adam Fox – back, New York Rangers 

Här har vi en spelare som visade sin potential redan som rookie i NHL men som under de tre senaste säsongerna tagit ytterligare kliv i sin utveckling. Numera är 26-åringen en av New York Rangers viktigaste spelare samt en av hela ligans främsta på sin position och redan under sin andra säsong i NHL fick han ta emot priset som den bästa backen. Trots att Fox inte har storleken eller fysiken som många andra stjärnbackar har han lyckats ta sig till den absoluta toppen och det är tack vare sitt fina spelsinne, något som inte minst syntes våren 2022 då han noterades för hela 23 poäng på 20 slutspelsmatcher.

Jack Eichel – forward, Vegas Golden Knights 

Förväntningarna var höga efter att Eichel draftats som nummer två av Buffalo 2015 och amerikanen visade direkt att han hade det som krävdes för att spela i världens bästa liga. Efter sex säsonger, varav tre som lagkapten, lämnade forwarden Buffalo för spel i Las Vegas och väl där har det blivit succé – inte minst våren 2023 då Golden Knights vann Stanley Cup efter att Eichel gjort hela 26 poäng i slutspelet. 27-åringen är en av ligans högst rankade centers och håller i sina bästa stunder världsklass, även om han har haft en del skadeproblem genom åren.

Matthew Tkachuk – forward, Florida Panthers 

Ska man prata om givna spelare så är Tkachuk utan tvekan ett av de mest självklara inslagen i den amerikanska truppen till 4 Nations. 26-åringen har hållit en hög nivå i flera år och kommer från en väldigt stark säsong där han stod för totalt 104 poäng när Florida Panthers lyckades vinna Stanley Cup för första gången i klubbens historia. Lägg därtill att amerikanen noterades för hela 133 poäng 22/23 så är han utan tvekan en av ligans stabilaste poängkungar och nu går han in i den kommande säsongen med tre raka år där det blivit 100+ poäng. Tkachuk kommer vara en nyckelspelare i USA:s lag och med lite tur kanske han kan få med sig lillebror Brady som är lagkapten i Ottawa och som stod för tretton poäng i VM för en tid sedan.

Charlie McAvoy – back, Boston Bruins 

Det här är ingen av ligans största stjärnor utan mer en spelare som lite i skymundan klättrat upp som en stabil toppback som blivit en av Bostons viktigaste spelare. 26-åringen har tidigare varit med i två VM och har vunnit guld i både U18 samt Junior-VM så han vet vad som krävs för att lyckas med den amerikanska flaggan på magen. McAvoy kommer från en säsong där han stod för 47 poäng i grundserien följt av ett bra slutspel där han var lagets främsta back.

Quinn Hughes – back, Vancouver Canucks

Den hockeytokiga familjen Hughes har stor chans att dominera hockeyn under de kommande åren och det kan faktiskt bli så att Quinn får med sig båda bröderna Luke och Jack in i truppen till 4 Nations. Det är dock 24-åringen som blivit vald i den första uttagningen och det finns goda skäl till det, han kommer nämligen från sin bästa säsong i karriären där han stod för 92 poäng i grundserien vilket bidrog till att amerikanen blev utsedd till NHL:s främsta back. Hughes är en av Vancouvers nyckelspelare i jakten på framgång och han kommer säkerligen dra ett tungt lass även i 4 Nations.

Auston Matthews – forward, Toronto Maple Leafs 

Tkachuk var given men frågan är om inte Matthews är ett än mer självklart namn i den amerikanska truppen. 26-åringen har varit en av NHL:s största stjärnor de senaste åren och även om Toronto inte lyckats fullt ut ses amerikanen fortsatt som en av världens främsta spelare. Inte minst tack vare sitt fina målsinne och den gångna säsongen stod han för imponerande 69 mål i grundserien – vilket gav honom skytteligatiteln för tredje gången. Noterbart är att 4 Nations blir Matthews första turnering eller mästerskap med USA sedan VM 2016, i World Cup några månader senare nobbades han men tog istället plats i “Team North America”.

4 Nations face-off äger rum 13-21:e februari i Montréal och Boston. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.