Nu står det klart hur japan ställer upp i de olympiska spelen. 

Här i Sverige råder det fortfarande spekulationer kring hur Tre Kronor och damkronorna kommer ställa upp i OS, men andra länder har kommit lite längre i sin planering. Tidigare har vi rapporterat hur USA:s damers trupp ser ut och nu har även Japan tagit beslut kring vilka spelare som ska få åka med till Peking.

Bekanta ansikten ska skapa ny skräll

Rent historiskt är Japan ingen maktfaktor inom hockey men på senare år har landet gjort stora framsteg, inte minst på damsidan. I senaste VM-slutspelet slog nationen till med rekord genom att sluta sexa efter att bland annat ha vunnit tre av sina matcher i gruppspelet. Trots att USA sedan blev en för svår motståndare i kvartsfinalen kunde Japan lämna VM med en god känsla och nu vill man försöka skapa en ny skräll. För andraplatsen i gruppspelet var just en skräll.

Noterbart är att Japan åker till OS med en i stort sett identisk trupp där två spelare sticker ut lite extra, åtminstone för oss svenskar. På målvaktssidan hoppas man mycket på Nana Fujimoto som varit given i landslaget i många år och vars senaste klubbadress var Färjestad, där hon stod totalt elva matcher säsongen 19/20. 32-åringen spås bli en av lagets viktigaste spelare i Peking. En annan viktig pjäs i det japanska bygget hittar vi på forwardssidan i form av Chiho Osawa som tidigare gjort tre säsonger i SDHL med Luleå, vilket resulterade i dubbla SM-guld. 29-åringen har inte varit någon produktiv spelare i landslaget men hennes rutin kan ändå bli viktig. Det är även på sin plats att nämna veteranen Hanae Kubo som gjorde sitt första A-VM redan säsongen 99/00. Där finns rutin så det räcker och blir över.

Ska vi lyfta fram ytterligare en spelare så faller valet på landets supertalang, Akane Shiga. Den unga forwarden gjorde sitt första VM redan våren 2019 och i senaste mästerskapet stod 20-åringen för fyra mål på sju matcher. Där finns intressanta spetsegenskaper som kan bli avgörande för Japan i de olympiska spelen.

HELA JAPANS OS-TRUPP 
Målvakter
Nana Fujimoto
Akane Konishi
Miyuu Masuhara
Backar
Akane Hosoyamada
Yukiko Kawashima
Shiori Koike
Aoi Shiga
Sena Suzuki
Ayaka Toko
Shiori Yamashita
Forwards
Moeko Fujimoto
Remi Koyama
Hanae Kubo
Mei Miura
Chiho Osawa
Chika Otaki
Akane Shiga
Miho Shishiuchi
Suzuka Taka
Haruka Toko
Rui Ukita
Hikaru Yamashita
Haruna Yoneyama

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.