Vägen dit har varit lång men nu finns det bara två lag kvar. Kampen om Stanley Cup-bucklan kan börja. 

Det har varit en minst sagt annorlunda säsong som inleddes med att många spelare inte riktigt vad de skulle ta sig till, grundserien inleddes inte fören i mitten av januari och istället för 82 matcher blev den nedkortad till 56. Många klassiska lag hade svårt att imponera men för gamla anrika Montréal Canadiens gick det desto bättre. Laget var ganska nedsnackade inför säsongen men lyckades ta sig vidare till slutspelet och väl där har man imponerat. Vegas slogs ut i semifinalen men den skönaste vinsten var förmodligen den mot rivalen Toronto där det blev seger med 4-3 i matcher. Nu är Canadiens klara för sin första final sedan 1993.

Att Tampa Bay är i final är desto mer väntat, laget gick in i säsongen som regerande mästare och man får nog säga att det mesta gått deras väg. I grundserien slutade man trea och hade egentligen inga större problem att ta sig vidare till slutspelet. Väl där har man visserligen fått en hel del motstånd – inte minst av New York Islanders – men nu har man chansen att försvara sin titel. Något som bara ett annat lag lyckats med på 2000-talet (Pittsburgh, 2016-17). Lyckas Tampa ta hem seger blir man dessutom ett av tre lag (Chicago och Pittsburgh) som vunnit tre titlar på 2000-talet.

SVENSKARNA 
MONTRÈAL CANADIENS 
Erik Gustafsson – Stabil back med styrkorna i egen zon som fått ett lyft i och med flytten till Kanada, så sent som i april byttes han bort av Philadelphia och ingen är förmodligen gladare än Gustafsson. Har ett VM-guld från 2018 på meritlistan.

TAMPA BAY LIGHTNING
Andreas Borgman – Doldis som inledde säsongen som utlånad till ett lag i den finska ligan. Gjorde bara sju matcher i grundserien och har inte spelat något under slutspelet. Har ett SM-guld från 2017 (med HV71) som främsta merit hittills i karriären.
Fredrik Claesson – Är precis som Borgman en spelare som rankas ganska lågt i Tampa, det har bara blivit två matcher sedan april månad och är främst sedd som en truppspelare att eventuellt slänga in vid en skadekris.
Victor Hedman – Vi rundar av med en av Tampas viktigaste spelare, något som han egentligen varit ända sedan han gjorde debut för drygt tio år sedan. Hade stor del i förra årets Stanley Cup seger där han dessutom blev utsedd till slutspelets främsta spelare. Brukar vara som bäst när det gäller som mest.

TRADITION 
MONTRÈAL CANADIENS 
Få klubbar har så rik historia som Montréal, den anrika klubben vann sin första Stanley cup-titel redan säsongen 1915/16 och sedan skulle man komma dominera under många år. Den främsta perioden var mellan 1953-1979 då det blev hela sexton segrar. Sedan dess har det dock gått betydligt tyngre, 1993 blev det vinst efter att Vincent Damphousse gjort 23 poäng i slutspelet men det är faktiskt den senaste gången som lagets spelare fått lyfta pokalen.
TAMBA BAY LIGHTNING
Samma säsong som Montréal vann sin senaste titel gjorde Tampa Bay debut i NHL och man kan nog säga att de båda klubbarna haft väldigt olik utveckling sedan dess. Tampa har nämligen blivit divisionsmästare hela fyra gånger och vid två tillfällen – 2004 och 2020, har man lyckats ta sig hela vägen till final där Calgary och Dallas besegrats. Numera är laget ett av de främsta i ligan och det är mycket tack vare  Steven Stamkos, som gjort 866 poäng (i grundserien) sedan han draftades 2008.

STJÄRNAN 
MONTRÈAL CANADIENS 
Tidigare har Montréal haft utpräglade stjärnor som tagit laget till framgång men så är det inte den här gången, faktum är att det snarare är ett lag fyllt med spelare som antingen inte riktigt lyckats i andra lag – eller har sina bästa år bakom sig. Det finns dock mängder av rutin i trion Shea Weber, Corey Perry och Eric Staal som samlat på sig mer än tusen NHL-matcher vardera. Perry och Staal har dessutom vunnit Stanley Cup varsin gång. Ska vi plocka fram en framtida stjärna så är valet enkelt – Cole Caufield. Forwarden stod för fyra mål på tio matcher i grundserien och har noterats för nio poäng i slutspelet. 20-åringen är utan tvekan en spelare som Canadiens kommer bygga sig framtida offensiv kring.
TAMPA BAY LIGHTNING
I många år har Steven Stamkos varit den givna stjärnan men på senare tid har en annan seglat förbi. Numera är det Nikita Kucherov som glänser mest, den ryske forwarden stod för hela 34 poäng i slutspelet förra säsongen och har som mest gjort imponerande 128 poäng under en och samma grundserie (18/19). Han missade dock hela grundserien men har varit fenomenal i slutspelet och många ser honom som Alexander Ovechkins framtida arvtagare inom den ryska hockeyn.

Hur det går? Tampa har utan tvekan mest att förlora, laget är trots allt regerande mästare och är på pappret det lag som känns starkast. Montréal kan däremot gå in i finalserien utan någon större press, visst önskar de fanatiska supportrarna att det blir seger men det var nog ingen som förväntade sig något sådant inför säsongen. Trots utgångsläget och pressen att vinna är stjärnbacken Victor Hedman väl medveten om att det kommer krävas hårt jobb i finalen.
– Vi har stor respekt för Montreal, de är ett lag med stort självförtroende just nu efter att ha slagit ut Vegas. De ser ut att ha prickat in formtoppen i rätt ögonblick och de har en bra målvakt, sa Hedman till NBC Sports efter semifinalserien.

Vilket lag tror du tar hem Stanley Cup-bucklan? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här