I eftermiddag ska det avgöras om Damkronorna får avsluta VM med en seger. 

Trots att VM bara utspelats inom loppet av drygt en vecka har det hunnit hända väldigt mycket, inte minst ur svensk synvinkel. Gruppspelet var en blandning av besvikelse och framgångar vilket gjorde att det var ganska svårt att försöka betygsätta den totala insatsen. Den saken blev betydligt lättare i kvartsfinalen mot Kanada, där de svenska spelarna gjorde bättre ifrån sig än på många år och även om det blev förlust kunde man vara stolta över insatsen.

I placeringsmatchen mot Japan såg det stundtals frustrerat ut och man drog – precis som vanligt – på sig en rad utvisningar men Josefin Bouvengs tidiga ledningsmål räckte för att vinna matchen. Segern innebar en avslutande match mot rivalen Finland där vinnaren slutar femma och därmed får spela i Grupp A nästa år. Något som kan vara viktigt ur flera synvinklar. Det är en klar fördel att garanterat en plats i kvartsfinal men den kanske bästa saken med att hålla till i den gruppen är att man får fler tillfällen att möta USA och Kanada, de två dominanterna på damsidan.

Det är inget snack om att Finland är en svårare motståndare än Japan och därför krävs det en väldigt bra insats om VM ska avslutas med en seger. De svenska spelarna måste komma upp på en nivå i stil med den mot Kanada om man ska ha en rimlig chans – för Finland lär komma in med full motivation och med siktet inställt på att försöka rädda hedern efter uttåget mot Tjeckien i kvartsfinalen.

Sveriges interna poängliga

 1. Hilda Svensson, 11 poäng (5+6)
  Hanna Olsson, 11 poäng (4+7)
 2. Lina Ljungblom, 10 poäng (7+3)
 3. Maja Nylén Persson, 7 poäng (0+7)
 4. Mira Jungåker, 4 poäng (1+3)
  Sofie Lundin, 4 poäng (1+3)

Motståndarkollen

Finlands väg till dagens match har varit minst sagt krokig och det som ses som en svensk framgång räknas redan som något av ett misslyckande på andra sidan Östersjön. Inför turneringen hade Finland som ambition att ta medalj och i gruppspelet såg det väldigt bra ut, där vann man som bekant alla sina matcher – bland annat den mot Sverige. I kvartsfinalen gick det desto tyngre, där föll man mot Tjeckien efter att inte riktigt kommit upp i en tillräckligt bra nivå. Det såg visserligen lovande ut när Viivi Vainikka satte ledningspucken en bit in i matchen men sedan stod Tjeckien för både kvittering och ett till mål i andra perioden. Resterande del av matchen blev en finsk jakt på kvittering men man lyckades inte ta vara på alla sina chanser och trots flertalet lägen i powerplay fick man erkänna sig besegrat.

I placeringsmatchen mot Tyskland var siktet inställt på att försöka dämpa besvikelsen och man stod för en stabil och stundtals bra insats där Petra Nieminen stod ut lite extra, forwarden stod för tre mål som gör att hon fortsatt har en god chans att bli hela turneringens skyttedrottning.

Finlands interna poängliga

 1. Petra Nieminen, 12 poäng (6+6)
 2. Nelli Laitinen, 10 poäng (3+7)
 3. Viivi Vainikka, 9 poäng (5+4)
  Jenni Hiirikoski, 9 poäng (2+7)
  Noora Tulus, 9 poäng (1+8)
 4. Jenniina Nylund, 7 poäng (5+2)
  Ronja Savolainen, 7 poäng (4+3)

Matchen börjar 15:00 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här