Några av landets största talanger får chansen att visa upp sig mot tufft motstånd i december. 

December är en månad fylld av högtider och för alla sportälskare är Junior-VM en av de riktiga klassikerna men redan i nästa vecka är det dags för en annan höjdpunkt som kan vara värd att hålla koll på. Småkronornas U18-lag beger sig nämligen till Nordamerika för att delta i World Junior A Challenge där man kommer spela totalt fem matcher med start den åttonde december.

– Det är första gången Sverige deltar i World Junior A Challenge, och beslutet att skicka Team 18 bottnar i att 05-kullen missat flera samlingar under pandemiåren, så vi vill ge dem det här steget i utbildningen, säger förbundskaptenen Anders Eriksén till svenska ishockeyförbundets hemsida.

Tufft motstånd väntar

Det som gör turneringen i Ontario speciell är att Småkronorna får chansen att spela mot motstånd man sällan stöter på, redan i premiären ska man möta Barrie Colts som till vardags håller till i juniorligan OHL. Klubben är en klassisk plantskola i ett riktigt hockeydistrikt och genom åren har man fostrat spelare som Alex Pietrangelo (Vegas Golden Knight), Aaron Ekblad (Florida) och Bryan Little (Arizona), som är klubbens främste poänggörare genom tiderna. I klubben har även en rad svenska spelare varit, inte minst Rasmus Andersson som numera är hyllad back i Calgary Flames men 2014-16 var det Colts som gällde. Numera anförs laget av Ethan Cardwell som inlett säsongen med att göra elva mål på femton matcher och som draftades av San Jose förra sommaren. Lite kuriosa kring honom är att säsongen 20/21 spenderades i Hockeyettanlaget Surahammar där han noterades för 27 poäng på arton matcher.

Under dagarna i Kanada ska Småkronorna även möta två stycken Kanadensiska landslag, ett från väst och ett från öst, samt USA och Lettland.

Talangerna får chansen

I truppen som beger sig västerut finns det en rad lovande talanger som fått speltid på en hög nivå under hösten, bland annat backen Tom Willander som fått chansen att debutera i SHL med Rögle. En av de på pappret mest intressanta spelarna är utan tvekan forwarden Otto Stenberg som fått speltid i Frölunda och som redan hunnit göra sju mål på nio matcher med Småkronorna under hösten. En notering som höjer förväntningarna.

Bland spelarna i truppen finns även Noel Nordh som nyligen gjort sitt första mål i SHL och som tippas väljas i nästa sommars NHL-draft, 17-åringen har dessutom imponerat i Småkronorna under hösten och får nu alltså chansen att visa upp sig ännu mer. I övrigt kan vi konstatera att Skellefteås kapten från J20-laget, Zeb Forsfjäll, också åker med till Kanada och det gör även Noah Dower Nilsson som gjort imponerande 37 poäng på 22 matcher i Frölundas J20-lag hittills den här säsongen.

HELA SMÅKRONORNAS TRUPP TILL WORLD JUNIOR A CHALLENGE

Målvakter

1. Noah Erliden, HV71
30. Marcus Gidlöf, Leksands IF

Backar

2. Kristian Kostadinski, Frölunda HC
3. Axel Landén, HV71
4. Edvin Nilsson, HV71
5. Tom Willander, Rögle BK
6. Axel Hurtig, Rögle BK
7. Alfons Freij, Växjö Lakers
8. Arvid Bergström, Djurgårdens IF
9. Albert Wikman, Färjestads BK

Forwards

11. Kalle Carlsson, Örebro HK
12. Noah Dower Nilsson, Frölunda HC
14. Lukas Sagranden, Örebro HK
15. Felix Nilsson, Rögle BK
16. Joel Svensson, Växjö Lakers
17. Zeb Forsfjäll, Skellefteå AIK
18. Felix Unger Sörum, Leksands IF
20. Elliot Ståhlberg, Färjestads BK
22. Anton Wahlberg, Malmö Redhawks
23. Otto Stenberg, Frölunda HC
24. Simon Zether, Rögle BK
25. Jacob Sagadin, Växjö Lakers
26. Noel Nordh, Brynäs IF
27. Wille Johansson, Färjestads BK

SPELSCHEMAT I WORLD JUNIOR A CHALLENGE 

Torsdag 9 december
Barrie Colts – Sverige (01.00)

Måndag 12 december
Sverige – Lettland (20.00)

Onsdag 14 december
USA – Sverige (01.00)

Fredag 16 december
Sverige – Kanada Väst (01.00)

Lördag 17 december
Kanada Öst – Sverige (01.00)

Efter gruppspelet väntar semifinaler och final. Matcherna sänds på www.hockeycanada.ca/wjac 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här