Junior-VM inleds med flera höjdare redan den första dagen. 

Man kan känna sig lite sliten efter att ha tagit sig igenom “Fanny och Alexander” men annandagen är långt ifrån över, under kvällen är det dags att inleda årets upplaga av JVM och det bjuds direkt på flera intressanta matcher.

Finland – Tyskland (20:00)

Kvällen inleds med ett europeiska möte mellan två lag som kommer till JVM med helt olika förutsättningar. Finland har ett brons att försvara medan Tyskland åkte ut redan i kvartsfinalen mot Ryssland. Just Ryssland som Finland senare besegrade i bronsmatchen. Det som för samman lagen är att båda får klara sig utan spelare som mycket väl kunnat vara avgörande, hos Finland har Aatu Räty tvingats stanna hemma på grund av coronasmitta i klubblaget Jukurit och för tysk del hade Tim Stützle varit en nyckelspelare – om stjärnan släppts från sitt NHL-lag vill säga.

I och med att Ottawa behållit sin guldklimp får Tyskland hoppas på andra spelare, inte minst Florian Elias som tagit över rollen som lagkapten och som gör sin andra säsong i den tyska högstaligan. Bland nyckelspelarna nämns även collegebacken Luca Münzenberger samt Alexander Blank, som gjort bra ifrån sig i Krefeld Pinguine. Hos Finland har mycket om förhandssnacket handlat om talangen Brad Lambert som många tror kan bli landets kommande fixstjärna. Ett lyckat JVM vore ett steg på vägen. En annan viktig spelare hittar vi på målvaktspositionen där Joel Blomqvist ser ut att få förtroendet, vilket inte är överraskande med tanke på att 19-åringen övertygat i Kärpät under inledningen av säsongen.

Tjeckien – Kanada (01:00)

Efter juniorkronornas match mot Ryssland (mer inför mötet finns HÄR) väntar ett riktigt tungviktsmöte där Tjeckien ska försöka få till ett bra resultat mot förhandsfavoriten Kanada. Värdlandet inleder som bortalag men kommer naturligtvis få en fördel i varje match, oavsett hur mycket publik som tillåts på läktarna. De Nordamerikanska lagen brukar vara som bäst på hemmaplan och en hel del talar för att Kanada blir att räkna med även den här gången, inte minst om man tar en titt på truppen.

Kanadas trupp kryllar nämligen av intressanta spelare där förra vinterns succé Owen Power är med även den här gången, sedan dess har han dessutom hunnit väljas först av alla i draften och 19-åringen kan mycket väl få chansen i NHL innan säsongen är över. Power är back men även offensiven ser högintressant ut, Cole Perfetti gör det väldigt bra i AHL och Connor Bedard rankas som världens bästa 16-åring. Där har Kanada utan tvekan en kommande storspelare.

Tjeckiens trupp kan inte konkurrera med kvällens motståndares, men man har några riktigt lovande spelare som blir väldigt viktiga om det ska bli ett lyckat mästerskap. Det gäller inte minst målvakten Jan Bednar, som numera håller till i QMJHL men som fortfarande väntar på sig riktiga genombrott. Sker det i JVM är mycket vunnet för Tjeckien. I offensiven hoppas man mycket på lagkaptenen Jan Mysak som gör det bra i OHL och som har potential att vara en av mästerskapets främsta spelare i spelformen powerplay.

USA – Slovakien (03:00)

En lång kväll och natt avslutas med det intressanta mötet mellan USA och Slovakien, där jänkarna får ses som stora favoriter. Förra vintern lyckades USA besegra rivalen Kanada i finalen och det gör naturligtvis att både kraven och förväntningarna är skyhöga även den här gången. Truppen ser, precis som ifjol, stark ut och med spelare som Luke Hughes och Matty Beniers är det svårt att inte sätta USA som ett möjligt vinnargäng även den här gången. Lägg därtill supertalangen Logan Cooley och lagkaptenen Jake Sanderson, som snittar drygt en poäng per match i collegeligan, så ser laget högintressant ut.

Även Slovakien hoppas naturligtvis att JVM ska bli lyckat men i nattens match kan man spela utan någon som helst press på sina axlar. Det är trots allt en regerande mästare som står för motståndet. Ska det kunna bli en skräll gäller det att spelare som Jakub Demek och den väldigt lovande backen Simon Nemec är på topp. Den sistnämnda ses som en kommande NHL-spelare och det finns även anledning att hålla ett extra öga på supertalangen Dalibor Dvorsky som lyckats slå sig in i Hockeyallsvenska AIK de senaste veckorna.

KVÄLLEN OCH NATTENS MATCHER 
Finland – Tyskland (20:00, TV10/Viaplay)
Ryssland – Sverige (22:30, TV6/Viaplay)
Tjeckien – Kanada (01:00, SVT1/SVT play)
USA – Slovakien (03:30, SVT1/SVT play)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.