En av svensk hockeys främsta på damsidan ser ut att ta nästa kliv i karriären. 

Säsongen 2023/24 var på många sätt speciell för svensk damhockey, både på klubblagssidan och när det kommer till Damkronorna. I SDHL fortsatte Luleå sin dominans men marginalerna till de övriga lagen minskade samtidigt som landslaget tog nya steg framåt i sin utveckling. Internationellt sett var starten av den nya proffsligan PWHL den stora nyheten och på många sätt blev det en succé där publikintresset var stort och där det tillslut blev Minnesota som tog hem den första titeln.

Svenska stjärnan flyttar västerut

Under den historiska säsongen spelade två svenskor i ligan men redan till hösten ser det ut att bli fler, under gårdagen gick Modo ut med nyheten att Lina Ljungblom lämnar klubben och nu blir det en flytt västerut.

– Det har varit en lång process som startade när hon blev draftad för ett år sedan. Det har varit en öppen dialog och hon har ett stort Modo-hjärta, men samtidigt är för många en dröm att spela i PWHL, säger Modos sportchef Björn Edlund till Örnsköldsviks allehanda.

22-åringen såg ut att spela i PWHL redan den här säsongen efter att ha blivit draftad av Montréal men på grund av att hon redan hade kontrakt med Modo blev det ytterligare ett år i Örnsköldsvik – och vilket år det blev. Forwarden var lagets främsta spelare och stod bland annat för åtta mål under slutspelet dit Modo tog sig hela vägen till final. Något som bidrog till att Ljungblom fick ta emot priset som SDHL:s främsta spelare.

Nästa anhalt för Ljungblom blir Montréal och det är en hockeytokig stad med ett nystartat damlag som stundtals bjöd på ett väldigt bra spel under den gångna säsongen. Efter en andraplats i grundserien föll man i semifinalserien mot Boston och nu väntar några månader av förberedelser innan man ska försöka ta revansch. Förmodligen med Ljungblom som en av sina nyckelspelare.

För en tid sedan stod det klart att ytterligare en svensk spelare ser ut att ta steget över till PWHL, det handlar om landslagsstjärnan Maja Nylén Persson som lämnar Brynäs för att testa lyckan i Nordamerika och under natten draftades 23-åringen av New York.

MER DAMHOCKEY: Tung förlust i VM för Damkronorna

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här