VM i Finland och Lettland skulle kunna bli en stjärnspäckad hockeyfest. 

Med några veckor kvar till ishockey-VM i Finland och Lettland har de olika landslaget påbörjat sina förberedelser inför mästerskapet. Vi har tidigare rapporterat att Tre Kronor ser ut att kunna få flera förstärkningar från NHL, och det är många lag som vänder blicken västerut. Nedan har vi plockat ut en potentiell drömförstärkning för (nästan) varje VM-lag.

Här är VM-lagens drömspelare

Österrike 

Österrike har merparten av sina potentiella VM-spelare hemma i Europa men man blickar, precis som många andra, även en blick västerut. Den här säsongen har två spelare fått förtroendet i NHL och känslan är att Marco Kasper vore en fin förstärkning till VM. Den lovande forwarden var med redan förra året och har tagit nya kliv i sin utveckling, framstegen i Rögle ledde till en sen flytt över till Detroit där 19-åringen hann göra debut innan grundserien var över.

Danmark

Det kryllar inte direkt av danskar i världens bästa hockeyliga och dessvärre har de flesta som håller till där spelat i lag som går mot en lång säsong. Man skulle dock kunna få en bra förstärkning i form av målvakten Mads Sögaard som spelat knappt tjugo matcher i Ottawa den här säsongen, och som även fått en del speltid i klubbens farmarlag. 22-åringen var backup redan 2021 men skulle nu kunna få göra sin VM-debut.

Finland

Finland har en mängd spelare i NHL men många tillhör lag som tagit sig vidare till slutspelet vilket skapar en del problem. Det finns dock möjlighet till något av en drömförstärkning i Mikael Granlund som ett tag såg ut att inte bli aktuell för VM, detta efter sin flytt från Nashville till Pittsburgh – men båda lagen missade tillslut slutspelet. 31-åringen ses fortsatt som en av landets största stjärnor i NHL och har sedan tidigare två VM-guld där det senaste kom förra våren där han stod för elva poäng. Kan säkert vilja förlänga säsongen med ett par veckor på hemmaplan.

Frankrike

Eftersom landets största stjärna, Pierre-Eduard Bellemare, går in i slutspelet med Tampa Bay så finns det ont om alternativ på andra sidan Atlanten. En stor del av VM-truppen kommer därför bestå av spelare från Europa men det skulle kunna bli möjligt att få in Pierrick Dubé, en offensivt skicklig forward som gjort en bra debutsäsong i AHL och som gjorde landslagsdebut förra året.

Tyskland

Nuförtiden har Tyskland flera stora stjärnor i NHL och ser man till hur läget ser ut nu skulle det vara en ren dröm om man kunde få in Tim Stützle till VM-laget. Forwarden missade slutspelet med sitt Ottawa men stod för en stark säsong där han krossade sitt tidigare personliga poängrekord – från 58 till 90. Tackar 21-åringen ja till VM blir han en av turneringens största stjärnor.

Ungern 

Ungern är ett av få landslag som saknar spelare i såväl NHL som AHL, vilket gör att man kommer bygga sin trupp enbart med spelare från de europeiska ligorna och där väntas samtliga nyckelspelare tacka ja.

Sverige

Vi har tidigare rapporterat att Rasmus Dahlin, Elias Pettersson och Lucas Raymond kan vara på väg in i VM-laget men det finns en spelare som skulle smälla ännu högre. Det kan inte undgått någon att Erik Karlsson gjort en fenomenal säsong i San Jose, där hans 101 poäng gjort honom till stor favorit att ta hem priset som ligans bästa back. Det finns dock stora tveksamheter kring om stjärnan skulle vilja vara med i VM, men om trion ovan tackar ja ökar förmodligen chansen en aning.

USA

Precis som vanligt finns det en mängd amerikanska spelare som rent teoretiskt kan vara aktuella för VM men det är frågan hur många som är villiga att förlänga säsongen med ett par veckor i Europa, strax efter besvikelsen att missa slutspelet hemma i NHL. Spelare som Dylan Larkin, Clayton Keller och Quinn Hughes finns tillgängliga men en extra fin förstärkning vore Tage Thompson som gjort en väldigt stark säsong. 25-åringen har förbättrat alla sina personliga rekord och trots Buffalos svaga säsong lyckades forwarden producera hela 94 poäng, vilket var fjärde bäst av samtliga amerikaner i ligan.

Kanada

Närmare 500 kanadensiska spelare har fått chansen i NHL den här säsongen vilket naturligtvis gör en uppsjö av duktiga förmågor aktuella för VM. Tittar man på statistiken så vore spelare som Claude Giroux och Jeff Skinner fina förstärkningar, men om man får drömma så finns det en spelare som skulle ge lite extra guldkant – Sidney Crosby. 35-åringen håller fortsatt väldigt hög klass och stod för 93 poäng i grundserien, men överraskande missade Pittsburgh slutspelet vilket gjorde att säsongen är över. Det finns dock en del som talar för att han inte kommer tacka ja, han har nämligen inte varit med i landslaget sedan World Cup 2016, och det senaste VM-deltagandet kom året innan. Tackar han överraskande ja så blir Crosby VM:s största stjärna.

Tjeckien 

Tjeckien har ett brons att försvara och man hoppas bygga ihop ett starkt lag, men tyvärr går många av landets stjärnor mot en lång säsong i NHL. I nuläget är Tomas Hertl tillgänglig och 29-åringen skulle kunna bli en fin förstärkning, forwarden har gjort bra ifrån sig i San Jose de senaste åren och hade en nyckelroll i förra årets VM-lag. Det finns några andra spelare som också är aktuella vilket gör att Tjeckien har potential att åka till VM med ett väldigt intressant och spelskickligt lag.

Kazakstan 

Precis som Ungern har Kazakstan haft svårt att få in spelare i NHL till den här säsongen, och det ser likadant ut i farmarligan. De flesta av landets främsta spelare håller till antingen i den inhemska ligan eller i KHL, och det är där stommen till årets VM-lag finns.

Lettland

Med en handfull NHL-spelare finns det alternativ och ska Lettland kunna skrälla på hemmaplan gäller det att ha en bra defensiv, vilket gör målvakten Arturs Silovs till något av en drömförstärkning. Visst, Elvis Merzlikins har spelat mer i NHL den här säsongen men Silovs tar stora steg framåt och var lagets främsta spelare i VM förra året. 22-åringen har potential att bli en ordinarie NHL-målvakt och skulle kunna stärka Lettlands lag nu när man får chansen att spela på hemmaplan.

Norge

Norge har en NHL-spelare men dessvärre går Mats Zuccarello mot en lång säsong tillsammans med sitt Minnesota. Därför kommer den norske förbundskaptenen få bygga ett lag från Europa men han kan även titta hur det ser ut i farmarligan, där Mathias Emilio Pettersen gjort bra ifrån sig i Calgary Wranglers. 23-åringen väntar fortfarande på sin NHL-debut, men med drygt 40 poäng i AHL:s grundserie vore forwarden en fin förstärkning.

Slovakien

Slovakien är inne i en lång generationsväxling som sakta men säkert börjar ge utdelning, men supertalangen Juraj Slafkovsky har skadeproblem och det känns högst tveksamt om Montréal släpper iväg honom till VM. Därför ses backen Martin Fehérávy som en fin förstärkning, och förmodligen den bästa man kan få från NHL. 23-åringen slog igenom i HV71 för några år sedan men håller numera till i Washington där han etablerat sig de två senaste säsongerna. Var med i VM-laget förra året och kan bli viktig i jakten på att försöka skrälla till sig en medalj, precis som man gjorde i OS.

Slovenien

Slovenien är i en liknande situation som Norge, nämligen den att den enda NHL-stjärnan kliver in i slutspelet. Det vore naturligtvis fantastiskt med Anze Kopitar i VM men 35-åringen ska försöka ta Los Angeles långt och därför känns det mest som en dröm som inte kommer slå in. Det finns dock en chans att Kings åker ut tidigt vilket skulle öppna en dörr, och rent historiskt brukar Kopitar ställa upp för landslaget, förra året var han med i OS-kvalet och han har tidigare varit med i fyra A-VM samt ytterligare mästerskap på lägre nivå. Eftersom landet inte har några andra spelare i varken NHL eller AHL får vi helt enkelt hoppas på stjärnan i Hollywood.

Schweiz

Schweiz har de senaste åren blivit ett land att räkna med både när det kommer till mästerskap och att fostra NHL-spelare, vilket gör att det finns alternativ inför VM. Några av de största offensiva stjärnorna går dock mot slutspel men om man får drömma så skulle Roman Josi tacka ja till VM. Stjärnbacken är förmodligen landets största ishockeyspelare genom tiderna och blev nominerat till priset som ligans främsta förra säsongen, och rent historiskt har 32-åringen faktiskt ställt upp för landslaget. Senaste VM-framträdandet var 2019 och tidigare har Josi även varit med och tagit dubbla VM-silver (2013 & 2018), så här finns en högst realistisk dröm.

MER INFÖR VM: Stjärnorna ryktas tacka ja till VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här