I natt är det dags för en av årets viktigaste händelser för klubbarna i NHL. 

Trots att det återstår flera månader innan lagen träffas och inleder sin träning inför säsongen är slutet av juni en av de viktigaste perioderna för klubbarna i NHL. Det är då som den årliga NHL-draften äger rum vilket ger dem chansen att knyta till sig några av världens största talanger, och samtidigt göra affärer och byten inför framtiden.

I natt är det nöjesstaden Las Vegas som står värd för hela evenemanget och precis som varje år finns det en hel del rykten och spekulationer kring hur det kommer gå, men de flesta verkar vara överens om att Macklin Celebrini blir vald som nummer ett – vilket skulle innebära en flytt till San Jose som törstar efter framgång. Nedan kommer en liten förhandstitt inför draften med några av de hetaste namnen, ett par svenskhopp samt några snackisar kring lagen.

Fem toppnamn inför NHL-draften 2024

1 – Macklin Celebrini (Kanada)

Ingenting är självklart men det mesta talar för att Celebrini blir vald först i årets draft. 18-åringen har varit ett omtalat namn i ett par års tid och efter att ha gjort succé i collegeligan finns det inte mycket som talar för att kanadensaren inte skulle bli vald först. Supertalangen rankas etta av alla experterna och visade under JVM att han kan spela på en väldigt hög nivå.

2 – Artyom Levshunov (Belarus)

Belarus har inte direkt rosat marknaden de senaste åren och det beror till viss del på att man inte får vara med i internationella mästerskap, men lite i skymundan har Levshunov seglat upp som ett av toppnamnen inför draften. 18-åringen beskrivs som en relativt storväxt back med fint spelsinne som tidigt flyttade till USA och i vinter har han gjort en imponerande debutsäsong i collegeligan. Klubbar som Anaheim och Chicago lär vara intresserade av den lovande backen som har en skyhög potential.

3 – Cayden Lindstrom (Kanada)

Konkurrensen är hård i toppen men många lyfter fram Lindstrom som ett möjligt tredjeval i nattens draft och men det kommer även finns lag lite senare som hoppas att kanadensaren finns kvar. Inte minst Montréal som går in som lag nummer fem. 18-åringen är rent fysiskt en av de mest imponerande spelarna i årets draft och kommer från en väldigt bra säsong i WHL där han bland annat stod för 28 mål.

4 – Ivan Demikov (Ryssland)

Precis som Belarus har Ryssland av förklarliga skäl inte haft möjligheten att visa upp sig på den internationella scenen, men scouterna har ändå bra koll på Demikov som mycket väl kan väljas bland de tre första i draften. 18-åringen är en offensivt skicklig forwardstalang som inte spelat mycket i KHL men som gjort stor succé i MHL där det blev imponerande 88 poäng på 47 matcher den gångna säsongen och det gör honom till en av draftens mest intressanta namn.

5 – Zeev Buium (USA) 

Precis som Belarus har en lovande back i Levshunov har Buium ett riktigt stjärnskott i Buium och det kan bli en hård kamp om vilken klubb som lyckas välja 18-åringen. Många rankar backen bland de tio främsta och med tanke på att han kommer från den amerikanska västkusten skulle det kunna kittla för Anaheim att välja honom redan som nummer tre, för han är en av draftens mest lovande spelare och kommer från en imponerande säsong där han stod för 50 poäng på 42 matcher i collegeligan.

Svenskhoppen

Samtidigt som det ser ut att kunna bli en väldigt lyckad draft för giganter som Kanada, USA och Ryssland kan årets tillställning bli tyngre för Sverige – åtminstone om man jämför med hur det sett ut de senaste åren. Det finns visserligen en hel del lovande svenskar som finns tillgängliga men ingen har lyfts fram som ett toppnamn och på pappret ser det inte ut att bli någon som blir vald bland de tio främsta. Kanske inte ens bland de tjugo, något som inte hänt sedan 2015 då Joel Eriksson Ek blev vald som just nummer tjugo av Minnesota. Enligt spekulationerna från andra sidan Atlanten lyfts Linus Eriksson och Leo Sahlin Wallenius som de hetaste blågula alternativen. Mer kring de svenska spelarna i årets draft finns att läsa HÄR.

Snackisarna inför NHL-draften 2024

Den ryska invasionen 

Ryssland har som bekant varit ute i kylan när det kommer till landslagshockeyn men lite i skymundan har man jobbat på bra med sin talangutveckling och nu ser det faktiskt väldigt lovande ut. Förutom Demikov ser även backen Anton Silayev ut att bli vald bland de tio första i draften och det kan mycket väl bli ytterligare något ryskt namn som ropas ut under förstarundan. Dessutom har en hel del av snacket inför nattens händelser handlat om Matvei Michkov som valdes som nummer sju förra året och som nu ser ut att vara redo för en flytt till Philadelphia Flyers. Inom ett par år kan Ryssland mycket väl ha ett flertal riktigt lovande spelare i NHL.

Redo att skriva historia? 

Samtidigt som Sverige går mot en på förhand medioker draft ser det ljusare ut för Finland och inte minst Norge – som ser ut att kunna skriva historia. De senaste åren har landet tagit stora steg framåt och nu kliver man in i draften med flera högintressanta namn. Det hetaste är Michael Brandsegg-Nygård som spelat i Mora den gångna säsongen och som skrivit på för Skellefteå. 18-åringen har haft många scouters ögon riktade mot sig och kan mycket väl väljas bland de tjugo första vilket vore en historisk händelse. Dessutom kan backtalangen Stian Solberg också se fram emot en spännande draft där han bör ha goda möjligheter att också bli vald tidigt. Det finns därmed flera anledningar för alla norska ishockeyälskare att ha en uppesittarkväll.

Tunga värvningar på gång 

Förutom att drafta spelare kommer natten även handla om att byta kontrakt och rättigheter mellan varandra. Så har det alltid varit och mycket talar för att det blir så även den här gången. Redan under dagen har Washington Capitals presenterat värvningen av Andrew Mangiapane som därmed lämnar Calgary Flames, i utbyte mot ett val i nästa års andrarunda. Det står även klart att svensken Carl Grundström lämnas Los Angeles för spel i San Jose och under natten lär ett flertal andra spelare också tvingas packa resväskan. Varken de vill eller inte.

Nattens draft inleds 01:00 och det är Viaplay som har de svenska sändningsrättigheterna. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.