Snart är det dags för sommarens höjdpunkt för alla hockeyälskare. 

Konfettin i Florida Panthers hemmaarena har knappt lagt sig innan det är dags för nästa höjdare på amerikansk mark. Eftersom Vegas Golden Knights vann Stanley Cup förra året står staden värd för sommarens draft där klubbarna i NHL har chansen att knyta till sig några av världens största talanger.

Om ett par nätter inleds årets draft där många spår Macklin Celebrini som etta men det finns utmanare från flera andra länder. För svensk del ser det – åtminstone på förhand – ut att bli en draft utan någon riktig topp men det finns utan tvekan lovande spelare att hålla ett extra öga på.

Fem svenska talanger att hålla koll på i NHL-draften

Melvin Fernström (forward)

Vi börjar med en av landets mest lovande 06:or som kommer från en händelserik säsong där han bland annat stod för åtta poäng i U18-VM. Hemma i Örebros juniorlag noterades forwarden för fina 73 poäng på 53 matcher vilket säger en hel del om hans potential. 18-åringen fick även chansen att debutera i SHL och på pappret är Fernström en av de intressantaste svenskarna i årets draft, även om han på förhand inte tippas bli vald i förstarundan.

Erik Påhlsson (forward)

Här har vi en riktig doldis som mycket väl skulle kunna bli ett kap av något lag, även om han på förhand inte ser ut att bli vald i någon av de första rundorna. 20-åringen har sin ålder som sin nackdel men har en fin säsong i USHL bakom sig och forwarden utvecklingskurva ser minst sagt lovande ut. Har tidigare imponerat i HV71:s juniorlag och är en spelare som det kan vara en god idé att lägga på minnet. Kliver in i collegeligan med Minnesota till hösten.

Leo Sahlin Wallenius (back)

Sverige är rent historiskt väldigt bra på att få fram skickliga backar och nu ser Sahlin Wallenius ut att stå näst på tur. 18-åringen har gjort succé i juniorserien med Växjö den här säsongen och fick även chansen att göra mästerskapsdebut med Småkronorna i U18-VM. Har sina styrkor i det offensiva spelet och är en talang med hög potential som med lite tur skulle kunna bli vald i förstarundan.

Linus Eriksson (forward)

Hade det varit på 80-talet hade scouterna i NHL förmodligen inte haft koll på Eriksson men eftersom det numera finns många som även jobbar i Europa och har siktet inställt på lite lägre divisioner kan 18-åringen förmodligen räkna med att bli vald. Forwardslöftet är en av Djurgårdens största talanger och han imponerade även under U18-VM där det, som lagkapten, blev sju poäng på lika många matcher. Brukar bjuda på ett underhållande spel och kan bli något av ett fynd i årets draft.

Alexander Zetterberg (forward)

Vi avslutar med en högintressant spelare med stor potential som kommer från en väldigt fin säsong. Zetterberg dominerade stundtals i juniorligan med Örebro där han stod för 72 poäng på 53 matcher vilket är en siffra som imponerar. I U18-VM fick han oturligt en smäll men lyckades ändå visa upp sig på ett bra sätt vilket borde väckt en del uppmärksamhet hos scouterna. Skulle förmodligen få göra SHL-debut nästa säsong men tar istället steget till collegeligan där spel på Bostons universitet väntar.

SVENSKARNA SOM VALTS BLAND DE FEM FÖRSTA I DRAFTEN

1
Rasmus Dahlin (2018 – Buffalo Sabres) 436 matcher/292 poäng
Mats Sundin (1989 – Québec Nordiques) 1346 matcher/1349 poäng
2
Leo Carlsson (2023 – Anaheim Ducks) 55 matcher/29 poäng
Gabriel Landeskog (2011 – Colorado Avalanche) 738 matcher/571 poäng
Victor Hedman (2009 – Tampa Bay Lightning) 1052 matcher/728 poäng
Daniel Sedin (1999 – Vancouver Canucks) 1306 matcher/1041 poäng
3
Henrik Sedin (1999 – Vancouver Canucks) 1330 matcher/1070 poäng
4
Lucas Raymond (2020 – Detroit Red Wings) 238 matcher/174 poäng
Adam Larsson (2011 – New Jersey Devils) 848 matcher/213 poäng
Nicklas Bäckström (2006 – Washington Capitals) 1105 matcher/1033 poäng
5
Elias Pettersson (2017 – Vancouver Canucks) 407 matcher/412 poäng
Elias Lindholm (2013 – Carolina Hurricanes) 818 matcher/557 poäng
Björn Johansson (1976 – California Golden Seals) 15 matcher/2 poäng

MER INFÖR DRAFTEN: Fem finska talanger att hålla koll på 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.